Werkt u ook steeds harder voor steeds minder en is uw portemonnee ook steeds sneller leeg? Dan toch maar eens in Portugal kijken…

Afgelopen jaren zal iedereen wel gemerkt hebben, dat we steeds harder moeten werken voor steeds minder en dat er ook van de AOW en het pensioen steeds minder overblijft. De economie (Bruto Nationaal Product) groeit jaar op jaar (uitgezonderd 2020, vanwege de coronacrisis), maar werkenden en pensioengerechtigden zien dit nauwelijks terug in hun portemonnee. De zogenaamde fantoom groei.

Inflatie
Lonen, AOW, pensioenen stijgen nauwelijks, terwijl alles steeds duurder wordt (kosten van levensonderhoud, energie, benzine, abonnementen, lokale heffingen, etc). Daarboven op komt ook nog eens de recente inflatie, die flink hoger is dan de afgelopen jaren. Europese consumentenprijsindex (HICP) september 2021: Nederland + 3.0 % en Portugal + 1.3 %

Vergelijking
Misschien is het toch een idee om toch maar eens in Portugal kijken, waar de kosten van levensonderhoud beduidend lager liggen. Ter vergelijking:
Consumentenprijzen (zonder huur): Portugal 35,55 % lager dan in Nederland
Consumentenprijzen (met huur):Portugal 37,56 % lager dan in Nederland
Huurprijzen: Portugal 42,28% lager dan in Nederland
Restaurantprijzen: Portugal 47,31% lager dan in Nederland
Prijzen boodschappen: Portugal 39,34 % lager dan in Nederland
(Bron: NUMBEO, de wereldwijde database van consumentenprijzen, nov 2021)

Een vereenvoudigd rekenvoorbeeld:
Een gemiddeld modaal huishouden van drie of meer personen geeft in Nederland zo’n €1500 tot €2000 per maand uit. Op basis van bovenstaande consumentenprijzen, is het leven in Portugal ca. 35% goedkoper dan in Nederland. Dit betekent, dat u tussen de € 525 en € 700 goedkoper uit bent in Portugal dan in Nederland. Bovendien krijgt u de Portugese zon en het Portugese leven er gratis bij.

Geïnteresseerd geraakt?
Organiseer uw vertrek naar Portugal met het handboek Wonen en kopen in Portugal.

Bron: Guide Lines / Peter Gillissen
Foto: Nick Karvounis op Unsplash

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads