Ooit wel eens gedacht om in Tsjechië te gaan wonen? In een dag rijden te bereiken vanuit Nederland, een stuk goedkoper levensonderhoud dan veel andere Europese landen en een vriendelijke bevolking. Wat wil je als emigrant nog meer?

Er zijn verschillende redenen waarom het voor Nederlanders interessant kan zijn om in een Tsjechische stad te gaan wonen:

Kosten van levensonderhoud: Tsjechië is over het algemeen goedkoper dan Nederland als het gaat om kosten van levensonderhoud zoals huur, voedsel en dagelijkse uitgaven.

Kwaliteit van leven: Tsjechië is een land met een zeer hoge levensstandaard en een hoge kwaliteit van leven. Het land heeft een uitstekend gezondheidszorgsysteem en een goede infrastructuur.

Cultuur en geschiedenis: Tsjechië heeft een rijke geschiedenis en cultuur, met veel historische steden en monumenten die het ontdekken waard zijn.

Natuur: Tsjechië heeft prachtige natuurlijke landschappen, waaronder bergen, meren en bossen, die ideaal zijn voor outdooractiviteiten zoals wandelen, fietsen en skiën.

Locatie: Tsjechië ligt in het hart van Europa en biedt daardoor gemakkelijke toegang tot andere Europese landen.

Werkmogelijkheden: Tsjechië heeft een bloeiende economie en biedt veel werkmogelijkheden, vooral in de technologie- en automobielsector.

Kortom, Tsjechië biedt Nederlanders de mogelijkheid om te genieten van een hoge levensstandaard, een rijke cultuur en geschiedenis, prachtige natuur en goede werkmogelijkheden, terwijl de kosten van levensonderhoud vaak lager zijn dan in Nederland.

Taal
Een lastig puntje om een emigratie naar Tsjechië te laten slagen is wellicht de taal. Het leren van de Tsjechische taal kan voor Nederlanders een uitdaging zijn vanwege de verschillen in grammatica, uitspraak en woordenschat. De Tsjechische taal is namelijk een Slavische taal en heeft daarom een andere structuur dan de Germaanse talen zoals Nederlands. Bovendien zijn er veel klanken in de Tsjechische taal die niet voorkomen in het Nederlands, wat de uitspraak voor Nederlanders moeilijk kan maken.

Aan de andere kant zijn er ook overeenkomsten tussen Nederlands en Tsjechisch, zoals enkele gemeenschappelijke woorden en de aanwezigheid van geslachten. Daarnaast wordt de Tsjechische taal steeds meer gebruikt in de toeristische sector en in het bedrijfsleven, waardoor er steeds meer mogelijkheden zijn om de taal te leren en te oefenen.

Het leren van de Tsjechische taal zal daarom zeker een uitdaging zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Met voldoende motivatie, inzet en het juiste studiemateriaal is het zeker mogelijk om de taal te leren en te spreken. Het kan ook helpen om te oefenen met native speakers en de taal te leren in de context van de Tsjechische cultuur en samenleving.

Voorbeelden
Hoe lastig/makkelijk de taal precies is? Hier tien voorbeelden van standaard zinnetjes:

Ja, hieronder vind je 10 voorbeelden van alledaagse zinnen in het Nederlands en de Tsjechische vertaling:

Hallo, hoe gaat het met je? – Ahoj, jak se máš?
Ik wil graag een kopje koffie bestellen. – Rád bych si objednal šálek kávy.
Waar is de dichtstbijzijnde supermarkt? – Kde je nejbližší supermarket?
Hoe laat begint de film? – V kolik začíná film?
Ik ben op zoek naar een restaurant dat vegetarische opties heeft. – Hledám restauraci s vegetariánskými možnostmi.
Mag ik de rekening alstublieft? – Můžu prosím dostat účet?
Kan je me vertellen waar het treinstation is? – Můžeš mi říct, kde je vlakové nádraží?
Ik spreek geen Tsjechisch, spreek je Engels? – Nemluvím česky, mluvíš anglicky?
Heeft u een tafel voor twee personen? – Máte volný stůl pro dva?
Het is vandaag erg warm, ik denk dat ik naar het zwembad ga. – Dnes je velmi horko, myslím, že půjdu na bazén.

Tekst: Eric Jan van Dorp
Foto:  Rodrigo Ardilha via Unsplash
en  rawkkim via Unsplash

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads