Caribisch gebied, relaxed sfeertje, lekker weer en toch doet het je een beetje aan Nederland denken af en toe … Natuurlijk: Suriname! Vandaag nemen we een dipje in het verleden van een bruisende stad die onder het schijnbaar toeziende oog van Fort Zeelandia, ooit door de Engelsen gesticht, vecht om zijn cultuur levend te houden.

De cultureel zo rijke samenleving leeft schijnbaar in harmonie met elkaar; de Surinamers lijken de dagelijkse zorgen en de lijdende economie gelaten maar samen het hoofd te bieden. Het recente bezoek van premier Rutte kwam dan ook op een moeilijk moment voor het land. Ook de recente overstromingen zorgen nog altijd voor grote problemen.

Volgend jaar is het 150 jaar geleden dat op 1 juli 1863 de slavernij is afgeschaft. Het is nog altijd de nationale feestdag van het land. Het bezoek van Rutte was mede daardoor ingegeven: het kabinet heeft echter besloten nog geen excuses te maken voor het slavernijverleden. Wel heeft de premier gesproken over het “erkennen van de pijn van het verleden”.

Maar zoals een Surinaams spreekwoord het zo mooi zegt: als we de stenen uit ons verleden niet oprapen dan struikelen onze kinderen erover … 

Foto van Juan Mendez via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads