De radicaal-rechtse partij Zweden Democraten heeft het afgelopen weekend grote winst geboekt bij de parlementsverkiezingen in Zweden. Het ernstige probleem van het straatgeweld onder Zweedse jongeren was bij alle partijen het hoofdthema. Echter de partij van Jimmie Åkesson heeft zijn harde retoriek in de grootste zetelwinst kunnen omzetten. 

De gebrekkige segregatie is een probleem dat al lang niet meer behouden is aan Stockholm en Göteborg. Het straatgeweld is in Zweden de grote steden ontgroeid. Het gaat om jongeren, geboren en getogen in Zweden, die in achterstandswijken opgroeien waar de geroemde Zweedse sociale voorzieningen niet lijken te zijn doorgedrongen. Juist op het platteland heeft het linkse blok veel stemmen verloren.

Voor de stemming worden twee kiesblokken gevormd: dit zijn de latere coalitiemogelijkheden voor links en voor rechts. De partijen binnen het rechtse blok die nu een regering gaan vormen zijn echter verre van unaniem bereid de raciaal rechtse partij zonder slag of stoot toe te laten tot de groepsfoto. Het probleem is bekend maar de oplossingen niet. Het verschil met het linkse blok is dan ook slechts drie zetels …

Foto van Dylan Bueltel via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads