Spanje en Portugal zijn twee landen die geografisch dicht bij elkaar liggen en een vergelijkbare geschiedenis delen. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen de twee culturen, die zich uiten in verschillende aspecten van het dagelijks leven. In dit artikel zetten we enkele verschillen tussen Spanjaarden en Portugezen op een rijtje.

Familiebanden
Een belangrijk verschil tussen Spanjaarden en Portugezen is de manier waarop zij hun familiebanden onderhouden. Spanjaarden hechten veel waarde aan familie en hebben vaak een hechte band met hun ouders, grootouders en andere familieleden. Dit uit zich bijvoorbeeld in het regelmatig bezoeken van familie en het vieren van feestdagen en speciale gelegenheden met de hele familie. Portugezen zijn ook familiegericht, maar zijn over het algemeen wat afstandelijker dan Spanjaarden. Ze hechten minder waarde aan het regelmatig bezoeken van familie en zijn minder geneigd om feestdagen groots te vieren.

Temperament
Een ander verschil tussen Spanjaarden en Portugezen is hun temperament. Spanjaarden worden vaak gezien als gepassioneerd, levendig en uitbundig. Ze zijn niet bang om hun emoties te tonen en zijn vaak zeer expressief in hun communicatie en gebaren. Portugezen zijn over het algemeen wat gereserveerder en minder uitgesproken dan Spanjaarden. Ze zijn niet minder gepassioneerd, maar uiten hun emoties op een meer ingetogen manier.

Couple sitting on the ground while looking at each other or talking, on the bank of the Aveiro water canal in Portugal.

Omgangsvormen
Ook op het gebied van omgangsvormen zijn er duidelijke verschillen tussen Spanjaarden en Portugezen. Spanjaarden zijn over het algemeen wat informeler dan Portugezen en zijn snel geneigd om over te gaan op het gebruik van voornamen in plaats van titels. Ze zijn ook wat directer in hun communicatie en kunnen soms als luidruchtig worden ervaren. Portugezen zijn over het algemeen wat formeler in hun omgangsvormen en houden vast aan het gebruik van titels en beleefde uitdrukkingen. Ze zijn over het algemeen ook wat rustiger en minder luidruchtig dan Spanjaarden.

Buitenstaanders
Tot slot is er een verschil in de manier waarop Spanjaarden en Portugezen omgaan met buitenlanders die in het land komen wonen. Spanjaarden zijn over het algemeen zeer gastvrij en open tegenover buitenlanders. Ze vinden het leuk om hun cultuur en taal te delen en zijn vaak geïnteresseerd in andere culturen. Portugezen zijn ook vriendelijk tegenover buitenlanders, maar zijn over het algemeen wat meer terughoudend in hun omgang. Dit kan worden gezien als een vorm van beleefdheid en respect voor andere culturen.

Er zijn, samenvattend, dus duidelijke verschillen tussen Spanjaarden en Portugezen op het gebied van familiebanden, temperament, omgangsvormen en houding ten opzichte van buitenstaanders die in het land komen wonen. Spanjaarden zijn over het algemeen informeler, gepassioneerder en gastvrijer dan Portugezen, terwijl Portugezen wat formeler, gereserveerder en beleefder zijn dan Spanjaarden. Deze verschillen maken de twee culturen uniek en sowieso interessant om te verkennen.

Tekst Eric Jan van Dorp
Foto’s: Adobe Stock

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads