Aan het begin van het jaar kijken we graag naar de verwachtingen voor de huizenmarkt. Dat de woningmarkt een groot probleem vormt in Nederland is bekend. Alarmerene berichten staan in de pers. Laten we kijken naar buiten kijken:  wat verwachten de experts in Spanje? 

De rentetarieven in Spanje hebben dit jaar een van de snelste stijgingen ooit meegemaakt en vooral mensen met een hypotheek zijn hard getroffen. Het jaar begon met een negatieve euribor, nu is deze voor vrijwel alle variabele hypotheken meer dan 3%. Experts verwachten dat deze zich dit jaar zal aanpassen maar de klap is uitgedeeld en de Spaanse hypotheekhouders merken het.

Het voorstel van een van de regeringspartijen de hypotheekrente te bevriezen is er niet aangenomen. De regering werkt aan andere crisismaatregelen. Belangrijk want de verkiezingen staan voor eind dit jaar op de agenda.

Toch ziet de Spaanse woningmarkt er ondanks de opwaartse trend van de Euribor en de neiging naar variabele rente niet al te alarmerend uit. In 2022 zijn er zelfs succescijfers geboekt ondanks alle inflatie en economisch moeilijke omstandigheden; er werden bijna 20% meer verkopen gesloten dan in 2019 het jaar van voor de pandemie. De rente wordt verwacht zich in de loop van dit jaar te gaan verbeteren. Volgens de kenners is de Spaanse huizenmarkt robuust en kan hij met de huidige economische groei tegen een stootje. (Bron: https://www.20minutos.es/noticia/5087907/0/el-ano-en-el-que-el-euribor-se-disparo-y-dejo-tiritando-a-los-hipotecados-que-mercado-de-la-vivienda-deja-2022-y-como-se-enfrenta-a-2023/

Foto van Binyamin Mellish via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads