De Spaanse aantrekkingskracht is bekend: aangenaam klimaat, gunstige vastgoedprijzen en frequente vluchten om je kleinkinderen te kunnen zien. De INE, het Spaanse CBS, komt op ongeveer 14000 Nederlandse en 12000 Belgische penionados die je al zijn voorgegaan.

We hebben het al eerder over de 183-dagenregeling gehad: als je meer dan 183 dagen in het buitenland verblijft, ben je verplicht in dat land belasting te betalen. Schrijf je dan wel officieel uit in je eigen land en officieel in Spanje om het betalen van dubbele belasting te voorkomen. 

Bijna 400.000 buitenlandse gepensioneerden genieten vooral aan de Spaanse kusten of op de Spaanse eilanden van hun pensioen. Het zijn vooral Duitsers en Fransen die beslissing hebben genomen. Het is afwachten of Britse pensioengerechtigden in gelijke getale zullen blijven komen na de Brexit.

Hier in Spanje hebben ze een naam voor de pensions uit het noorden van Europa: de VIP-pensionados. Dit is omdat de pensioenen in Noord-Europa beduidend hoger zijn dan in Spanje. Je wordt sowieso met open armen ontvangen hier als buitenlandse pensionado dus die bijnaam is misschien ook daarom perfect gekozen!

Foto van Kampus Produktion via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads