Pasen is een belangrijke feestdag in Zweden en wordt gevierd met veel traditie en symboliek. Het is een tijd waarin families samenkomen, lekker eten en genieten van de lente. In dit essay zal ik meer vertellen over de manier waarop mensen in Zweden Pasen vieren.

Eén van de belangrijkste tradities tijdens Pasen in Zweden is het eten van paaslam of ‘påsklamm’ in het Zweeds. Het is een speciaal gerecht dat bestaat uit geroosterd lamsvlees, aardappelen en een saus gemaakt van room en munt. Dit gerecht wordt vaak gegeten op Paaszondag en is een belangrijk onderdeel van de Zweedse Paasviering.

Een ander populair gerecht tijdens Pasen in Zweden is ‘påskmust’, een soort frisdrank die alleen rond Pasen verkrijgbaar is. Het heeft een zoete, kruidige smaak en wordt vaak gedronken tijdens de feestelijke maaltijden.

Naast het eten van lekker eten, zijn er ook andere tradities die tijdens Pasen in Zweden worden gevierd. Een van deze tradities is het versieren van paastakken of ‘påskris’. Dit zijn takken van berkenbomen die binnen in huis worden geplaatst en versierd met gekleurde veren, eieren en andere decoraties. Het is een mooie manier om het huis te versieren voor de lente en Pasen.

Een andere populaire traditie tijdens Pasen in Zweden is het versturen van paaskaarten of ‘påskkort’. Deze kaarten worden vaak verstuurd naar vrienden en familie, en zijn versierd met afbeeldingen van lente- en paassymbolen, zoals bloemen, eieren en kuikens.

Naast deze tradities zijn er ook enkele religieuze aspecten verbonden aan Pasen in Zweden. Veel kerken houden speciale diensten tijdens de week voor Pasen, waaronder de Goede Vrijdag en de Paaszondag. In sommige delen van Zweden wordt op Witte Donderdag een speciale kerkdienst gehouden, waarbij een groot kruis door de straten wordt gedragen.

In het algemeen is Pasen in Zweden een tijd om samen te komen met familie en vrienden, te genieten van lekker eten en te vieren dat de lente in aantocht is. Het is een feestelijke tijd, vol van traditie en symboliek, die mensen in Zweden elk jaar weer graag vieren.

Tekst: Eric Jan van Dorp
Foto: Adobe Stock

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads