Pasen is een belangrijk feest in Hongarije, dat wordt gevierd met veel tradities en gewoonten. Hongaren hechten veel waarde aan hun religieuze en culturele erfgoed en Pasen is een uitstekende gelegenheid om deze te vieren, waarvan het natgooien van vrouwen op tweede paasdag misschien wel de meest bijzondere is.

Een kleine opsomming van tradities en gewoonten tijdens Pasen in Hongarije:

Het versieren van eieren: Dit is een van de oudste tradities in Hongarije en wordt nog steeds veel gedaan. Mensen kleuren en versieren eieren in verschillende patronen en kleuren, met behulp van natuurlijke kleurstoffen en wax-resist-technieken.

Het eten van ham: Ham is een belangrijk onderdeel van de Paasbrunch in Hongarije. Het wordt vaak geserveerd met eieren en brood, en veel mensen kopen hun ham bij lokale boeren of op lokale markten.

Paasprocessies: Dit zijn religieuze processies waarbij mensen in traditionele kleding door de straten lopen en liederen zingen. De processies vinden meestal plaats op Goede Vrijdag en Paaszondag.

Het geven van cadeaus: Tijdens Pasen geven mensen in Hongarije vaak kleine cadeautjes aan vrienden en familie, zoals chocolade of versierde eieren. Deze cadeautjes worden vaak verstopt in de tuin of in huis, zodat kinderen ze kunnen zoeken.

Traditionele gerechten: Naast ham en eieren worden er tijdens Pasen in Hongarije veel andere traditionele gerechten geserveerd, zoals zoete broodjes, cake en gebak. Een van de bekendste gerechten is de “túrós csusza”, een pasta gerecht met kaas en zure room.

Water maandag: Op de maandag na Pasen worden vrouwen in Hongarije door mannen vaak nat gespoten met water. Dit is een oude traditie die teruggaat tot de 18e eeuw en symbool staat voor het reinigen van het lichaam en de ziel. Het kan leiden tot hilarische situaties.

Kortom, Pasen is een belangrijke periode in Hongarije die wordt gevierd met verschillende tradities en gewoonten. Deze tradities zijn een belangrijk onderdeel van de Hongaarse cultuur en worden nog steeds door veel mensen in het land in stand gehouden.

Tekst: Eric Jan van Dorp
Foto: Adobe Stock

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads