De laatste jaren is er bij Nederlanders een stijgende interesse voor onroerend goed in Portugal. Neem echter niet overhaast een beslissing bij het kopen van een droomhuisje in het zonnige land in Zuid-Europa.

Nadat je beslist hebt om een woning te kopen in Portugal, zijn je eerste taken om te beslissen in welke regio je gaat kopen en wat voor huis je wilt.
Als je niet zeker bent waar en wat te kopen, is het slimmer om voor korte termijn eerst iets te huren. Het geheim van succesvol kopen in Portugal (maar dit geldt eigenlijk overal) is onderzoek, onderzoek en nog meer onderzoek,liefst voor je naar Portugal vertrekt.

Misschien heb je veel geluk, koop je de eerste beste woning die je tegenkomt en heb je er veel plezier aan. Het is echter waarschijnlijker dat je een succesvolle aankoop doet na een grondig onderzoek van de dorpen en gemeenschappen in je gekozen regio.
Vergelijk de prijzen van beschikbare eigendommen en hun relatieve waarde en bestudeer de procedure om een huis te kopen. Allen een wijs persoon of iemand met veel geluk kiest absoluut juist de eerste keer, maar de kans op succes is groter als je gedegen voorwerk doet.

Eén van de dingen die vele kopers aantrekt in Portugal is de over het algemeen hoge kwaliteit van eigendommen in vergelijking met sommige andere landen in de regio. Hoewel er in Portugal relatief veel mensen een huis bezitten, kopen Portugezen normaal gesproken geen eigendommen als investering en moet je ook niet verwachten om snel winst te maken als je een eigendom in Portugal koopt. Prijzen van eigendommen stijgen sneller dan gemiddeld in sommige trendy regio’s, hoewel dit natuurlijk ook tot uiting komt in hogere aankoopprijzen. De stabiele vastgoedmarkt in Portugal handelt als een ontmoediging voor speculanten die snel winst wensen te maken.

Er zijn vele buitenlandse eigenaars in Portugal, wat een van Europa’s favoriete landen is voor tweede huizen, vooral bij kopers van Groot-Brittannië, Duitsland, Ierland en Scandinavië. De meeste buitenlanders concentreren zich aan de Algarve kust, hoewel kopers tegenwoordig ook verder durven gaan en andere regio’s Portugal onderzoeken, zowel aan de zee als in het binnenland.

Problemen vermijden
Vanuit een juridisch oogpunt is Portugal niet altijd een van de veiligste plaatsen geweest om een huis te kopen, alhoewel kopers een grote bescherming genieten onder de Portugese wet.
De valkuilen mogen natuurlijk nooit genegeerd worden, maar eigendom kopen in Portugal is over het algemeen veilig. Er zijn duizenden buitenlandse vastgoedeigenaars in Portugal en enkele miljoenen Portugese eigenaars, het overgrote deel van hen is tevreden met hun aankopen en hebben weinig of geen problemen ondervonden tijdens de aankoop van hun huis. Dit moet je in gedachten houden als je horrorverhalen leest van buitenlandse kopers in Portugal. Er kan niet genoeg beklemtoond worden dat wie een eigendom in Portugal wil kopen onafhankelijk professioneel juridisch advies moet zoeken.
Teken nooit iets, of betaal geen geld, tot je juridisch advies gezocht hebt in een taal die je vloeiend spreekt, bij een onafhankelijke advocaat die ervaring heeft met de Portugese vastgoedwet.
Als je niet bereid bent dit te doen, zou je zelfs niet mogen denken over het kopen van een eigendom in Portugal!

Juridisch advies
Je zal zien dat de relatief kleine prijs (in vergelijking met de kostprijs van een huis) voor het verkrijgen van juridisch advies een goede een goede investering is, al is het maar voor de gerustheid die het biedt. Wees echter voorzichtig wie je aanneemt, want sommige advocaten zijn een deel van het probleem in plaats van de oplossing ervan. Kies niet zomaar een advocaat, maar neem iemand aan die je is aangeraden door iemand die je vertrouwt. Er zijn professionals die Engels en andere talen spreken in vele streken in Portugal, ook zijn er enkele expats (bijvoorbeeld
architecten, aannemers en landmeters) die er ook een praktijk hebben. Het is raadzaam om alle referenties te controleren van de persoon die je aanneemt, wat hun nationaliteit ook is.
Het is zeker geen goed idee om alleen maar te vertrouwen op advies gegeven door mensen die er financieel baat bij hebben als je het eigendom verkoopt, zoals een projectontwikkelaar of makelaar, hoewel hun advies goed en onbevooroordeeld kan zijn. Je vermijdt ook beter ‘cowboy’ agenten en iedereen die makelaar is als extraatje (zoals iemand die je ontmoet in een restaurant of bar).

Voorbeelden van problemen
Enkele van de problemen die kunnen voorkomen bij kopers in Portugal zijn:

  • eigendommen die aangekocht worden zonder juridische rechten;
  • eigendommen die illegaal gebouwd of uitgebreid werden zonder toestemming;
  • eigendommen met ontbrekende infrastructuur;
  • aannemers of projectontwikkelaars die failliet gaan of ervan doorgaan met het geld van hun cliënten;
  • onafbetaalde hypotheken van de vorige eigenaar;
  • eigendommen die verkocht worden met achterstallige rekeningen voor nutsvoorzieningen;
  • tussenpersonen die verdwijnen met de winst van de verkoper (mogelijks na een volmacht gekregen te hebben);
  • overfactureren door de verkopers (vooral bij verkoop aan buitenlanders);
  • eigendommen die verkocht worden aan meer dan 1 koper.

Merk op dat in een niet zo ver verleden, vele eigendommen in Portugal gebouwd werden zonder toestemming, niet gebouwd werden volgens de goedgekeurde plannen of werden gebouwd op land dat eigenlijk niet bedoeld was om op te bouwen.

Beginnersfouten
Enkele van de fouten die gemaakt werden door kopers in Portugal zijn; kopen in de verkeerde streek (dus huur eerst); een huis kopen dat later onverkoopbaar is; een eigendom kopen om te renoveren en de renovatiekosten onderschatten; een oud gebouw niet op waarde laten schatten; de noodzakelijke voorwaardelijke clausules niet opnemen in het contract; een eigendom kopen voor een zaak (bijvoorbeeld om om te bouwen tot catering accommodatie) en te optimistisch zijn over de inkomsten; een te grote hypotheek nemen.

Zwart geld
Als je een eigendom rechtstreeks bij de eigenaar koopt is het gebruikelijk dat hij voorstelt dat je een deel van de prijs (zwart) in cash betaalt, waardoor de prijs die aan de overheid wordt aangegeven lager is en er dus minder belastingen op moeten betaald worden en de verkoper dus minder vermogenswinstbelasting moet betalen. Je zal ook geld besparen op belastingen en kosten, maar zal een hogere vermogenswinstbelasting betalen als je het eigendom verkoopt. Houd er rekening mee dat als je een eigendom verkoopt en de koper weigert om de illegale betaling te doen nadat het contract getekend is, je geen juridische houvast hebt!

Voordat je tekent
Alle (bouwtechnische en financiële) controles moeten gedaan worden voor je een compromis (contrato de promessa de compra e venda) tekent en voor je de eigenlijke verkoop (escritura) tekent. Bij geschillen omtrent een eigendom kan het jaren duren voor er een oplossing komt en zelfs dan is er nog geen garantie dat je tevreden zal zijn.

Subrogatie
Een van de Portugese wetten waar kopers op de hoogte van moeten zijn is de wet op subrogatie, waar schulden, zoals een hypotheek, lokale belastingen en gemeenschappelijke kosten, bij het eigendom blijven en dus worden overgenomen door de koper. Dit is een open invitatie voor oneerlijke verkopers om je te bedriegen. Het is natuurlijk mogelijk om te controleren of er openstaande schulden op een eigendom staan en dit wordt best gedaan door een juridisch adviseur en nagecheckt op de dag waarop de deal getekend wordt.
De akte (escritura) moet zo snel mogelijk na het tekenen geregistreerd worden.

Off-plan kopen
Veel problemen doen zich voor als men een eigendom off-plan koopt, bijvoorbeeld eigendommen die nog moeten gebouwd worden, of een eigendom op een onafgewerkt nieuwbouwproject. Door de vele problemen die zich kunnen voordoen bij dit soort aankopen, zoals de moeilijkheid bij het verzekeren dat je wel degelijk krijgt wat er in het contract staat en dat de projectontwikkelaar niet failliet gaat, raden sommige mensen af een eigendom off-plan te kopen.

Een ‘afgewerkte’ eigendom is een eigendom waar elk detail reeds afgewerkt is (zoals bevestigd door je eigen architect), alle gemeenschappelijke faciliteiten compleet zijn en alle infrastructuur
zoals wegen, parkeerplaatsen, externe verlichting, tuinen, water, riolering, elektriciteit en telefoon aanwezig is. Een aannemer wordt verondersteld om kopers die een eigendom kopen die nog niet is afgewerkt te voorzien van een verzekering of een afwerkinggarantie van een bankier, wat
kopers beschermt tegen het failliet gaan van de aannemer voor de constructie is afgewerkt.

Neem de tijd
Veel mensen verbranden hun vingers door overhaast te handelen zonder de juiste zorg en aandacht te besteden aan wat ze eigenlijk doen. Het is heel gemakkelijk om verliefd te worden met de gedachte van een huis in de zon te hebben en om een contract te tekenen zonder er voldoende over na te denken. Als je niet 100% tevreden bent, zorg ervoor dat je geen overhaaste beslissingen maakt.

Hoewel veel mensen ervan dromen om een vakantiehuisje in Portugal te kopen, is het van groot belang dat je grondig je huiswerk maakt en de ‘droomverkopers’ (meestal landgenoten) vermijdt.

Bron: justlanded.com
Foto’s: V. Viltina, S. Zeller, P. Pilz, N. Kane, Lobostudio 

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads