Het kan overweldigend zijn een eigen bedrijf op te starten in het buitenland. De taalproblemen, het niet bekend zijn met lokale wetten, regels en gewoonten, het aanvragen van talloze vergunningen. Het niet opgeven kan soms een bijkomende moeilijke taak worden…

Vandaag enkele tips over ondernemen in Spanje. Wil je uitsluitend als investeerder optreden en kapitaal inbrengen, dan is het niet nodig een verblijfsvergunning aan te vragen. Maar als je bedoeling is ook in je eigen bedrijf te gaan werken, dan moet je deze administratieve handeling als eerste afwerken.

Het is altijd belangrijk maar voor ondernemersplannen in het buitenland nóg belangrijker: een goed business plan. Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit business plan moet in Spanje door een overheidsinstantie geaccrediteerd worden en dan kan je aan de slag!

Een grote tijdsbespaarder is het gaan werken met een administratiekantoor; een zogeheten ‘gestoría’. Ze maken je wegwijs en helpen je met al het papierwerk. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Een maandelijkse rekening van zo’n gestoría hoeft niet meer dan €100 te zijn. Je verdient het dubbel en dwars terug!

Verder is het belangrijk Spaans te spreken. Je moet er hier niet van uitgaan dat men Engels spreekt. Dus zorg voor een goede basis voordat je vertrekt; het perfectioneren komt later wel als je eenmaal aan de slag bent. Het dagelijks leven is veel gemakkelijker én aangenamer als je de taal van het land spreekt!

Suerte!

Foto van Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads