Noorwegen is niet alleen een dunbevolkt land met een adembenemend mooie natuur (al kan het er een beetje koud zijn), het land heeft ook een van de hoogste levensverwachtingen ter wereld: rond 82,3 jaar (UN Human Development Report). Het land haalt al jaren moeiteloos de top 10 van de betere landen om oud te worden.

De cultuur gericht op het actieve buitenleven vergelijkbaar met dat van buurland Zweden is een van de belangrijkste oorzaken voor deze hoge levensverwachting. Lichamelijke beweging behoort, ook voor de oudere lagen van de bevolking en ondanks de lage temperaturen tot vast onderdeel van de dagelijkse routine. 

Noorwegen heeft daarbij een breed opgezette en een ook financieel toegankelijke gezondheidszorg. Elke inwoner van het land heeft recht op universele gezondheidszorg. Wel is het zo dat de wachttijden in sommige gevallen hoger oplopen dan wat de gemiddelde bewoner acceptabel vindt.

Noorwegen is daarbij eenzame wereldleider in de verkoop van electrische auto’s; dit mede door de hoge belastingen op benzine. Want een ding is zeker: het levensonderhoud mag dan wat aan de dure kant liggen, de Noorse salarissen blijven niet achter. Ook hier staat het land de laatste jaren onveranderd in de top 10 …

Foto van Barnabas Davoti via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads