Noorwegen is een aantrekkelijk land om te wonen. Het is een van de rijkste landen ter wereld met een goed georganiseerd social stelsel. Daarnaast is de natuur vaak adembenemend. In het kort de belangrijkste punten over Noorwegen voor wie er over denkt om de stap te wagen, met de nadruk op werkgelegenheid in elke provincie.

Het klimaat van Noorwegen is mild, met invloed van de Atlantische Oceaan. Het land heeft vijf verschillende klimaten, variërend van een gematigd zeeklimaat tot een toendraklimaat. Het landschap van Noorwegen bestaat uit bergen, fjorden, gletsjers, watervallen, rivieren, meren, bossen en uitgestrekte weidegronden. De grootste steden in Noorwegen zijn Oslo, Bergen, Trondheim en Stavanger.

Noorwegen heeft een sterk sociaal stelsel, hoge lonen en voldoende werkgelegenheid. Het land verwelkomt graag buitenlanders om te werken en heeft geen werkvergunning nodig voor mensen met een technische opleiding. Het is belangrijk om te kijken naar de werkgelegenheid in de provincie en sector waarin je wilt werken voordat je een keuze maakt waar je wilt wonen in Noorwegen.

Het land kent 11 provincies, die elk hun eigen kenmerken hebben. Als potentiële emigrant uit Nederland die een keuze wil maken waar te wonen in Noorwegen, is het belangrijk om te kijken naar het klimaat, het soort landschap, de grootte van de stad en de werkgelegenheid in de provincie. Hieronder volgt een overzicht van de 11 provincies van Noorwegen met hun klimaat, landschap, bekende steden en werkgelegenheid:

Akershus: Akershus ligt in het oosten van Noorwegen en heeft een landklimaat met koude winters en warme zomers. De provincie heeft een gevarieerd landschap met bossen, meren en rivieren. De grootste stad is Oslo, dat tevens de hoofdstad van Noorwegen is. Akershus heeft een sterke economie met veel werkgelegenheid in de dienstensector en de industrie.

Aust-Agder: Aust-Agder ligt in het zuiden van Noorwegen en heeft een zeeklimaat. De provincie heeft een gevarieerd landschap met bergen, bossen en kustlijnen. De grootste stad is Arendal. Aust-Agder heeft een sterke economie met veel werkgelegenheid in de scheepsbouw, de visserij en de toeristische sector.

Buskerud: Buskerud ligt in het zuidoosten van Noorwegen en heeft een landklimaat met koude winters en warme zomers. De provincie heeft een gevarieerd landschap met bergen, bossen en meren. De grootste stad is Drammen. Buskerud heeft een sterke economie met veel werkgelegenheid in de industrie, de dienstensector en de toeristische sector.

Finnmark: Finnmark ligt in het noorden van Noorwegen en heeft een toendraklimaat. De provincie heeft een ruig landschap met bergen, toendra’s en fjorden. De grootste stad is Hammerfest. Finnmark heeft een sterke economie met veel werkgelegenheid in de visserij, de mijnbouw en de olie- en gasindustrie.

Hedmark: Hedmark ligt in het oosten van Noorwegen en heeft een landklimaat met koude winters en warme zomers. De provincie heeft een gevarieerd landschap met bossen, meren en rivieren. De grootste stad is Hamar. Hedmark heeft een sterke economie met veel werkgelegenheid in de bosbouw, de landbouw en de toeristische sector.

Hordaland ligt in het westen van Noorwegen en heeft een zacht gematigd zeeklimaat. De provincie heeft een gevarieerd landschap met bergen, fjorden en kustlijnen. De grootste stad is Bergen. Hordaland heeft een sterke economie met veel werkgelegenheid in de visserij, de scheepsbouw en de toeristische sector.

Møre og Romsdal ligt in het westen van Noorwegen en heeft een zacht gematigd zeeklimaat. De provincie heeft een gevarieerd landschap met bergen, fjorden en kustlijnen. De grootste stad is Molde. Møre og Romsdal heeft een sterke economie met veel werkgelegenheid in de visserij, de scheepsbouw en de toeristische sector.

Nordland ligt in het noorden van Noorwegen en heeft een toendraklimaat. De provincie heeft een ruig landschap met bergen, toendra’s en fjorden. De grootste stad is Bodø. Nordland heeft een sterke economie met veel werkgelegenheid in de visserij, de mijnbouw en de olie- en gasindustrie.

Oppland ligt in het oosten van Noorwegen en heeft een landklimaat met koude winters en warme zomers. De provincie heeft een gevarieerd landschap met bergen, bossen en meren. De grootste stad is Lillehammer. Oppland heeft een sterke economie met veel werkgelegenheid in de bosbouw, de landbouw en de toeristische sector.

Oslo ligt in het zuidoosten van Noorwegen en heeft een zacht gematigd zeeklimaat. De provincie heeft een gevarieerd landschap met bossen, meren en rivieren. Oslo is tevens de hoofdstad van Noorwegen en heeft een sterke economie met veel werkgelegenheid in de dienstensector, de financiële sector en de toeristische sector.

Rogaland ligt in het zuidwesten van Noorwegen en heeft een zacht gematigd zeeklimaat. De provincie heeft een gevarieerd landschap met bergen, fjorden en kustlijnen. De grootste stad is Stavanger. Rogaland heeft een sterke economie met veel werkgelegenheid in de olie- en gasindustrie, de scheepsbouw en de toeristische sector.

Noorwegen heeft over het algemeen een sterke economie met veel werkgelegenheid in verschillende sectoren. De belangrijkste sectoren zijn de olie- en gasindustrie, de visserij, de scheepsbouw, de bosbouw, de landbouw, de mijnbouw, de dienstensector, de financiële sector en de toeristische sector. De werkgelegenheid verschilt per provincie en sector. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de werkgelegenheid in de provincie en sector waarin je wilt werken voordat je een keuze maakt waar je wilt wonen in Noorwegen.

Tekst: Redactie Grenzenloos.nl
Foto:  Michael Fousert via Unsplash

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads