Je staat misschien op het punt een groot besluit te nemen: emigreren naar een ander land. Maar waar begin je? En wat als het land van je keuze nog niet bepaald is? Veel mensen kijken als eerste naar de huizenprijzen. Logisch – maar die cijfers vertellen niet altijd het hele verhaal. Dit artikel helpt je op weg.
Wat zeggen stijgende huizenprijzen over emigratielanden?
Wie droomt van een leven onder de zon of juist in de rust van het platteland, kijkt al snel naar de huizenprijzen. Want een betaalbaar huis is voor veel emigranten het begin van een nieuw leven. Maar wat vertellen de recente cijfers over de huizenprijzen in Europa ons eigenlijk?
De Europese statistieken over het laatste kwartaal van 2024 laten flinke verschillen zien. Bulgarije en Hongarije springen eruit met prijsstijgingen van respectievelijk 18,2% en 12,4% ten opzichte van eind 2023. Ook in Portugal, Spanje (en Nederland) stegen de huizenprijzen met meer dan 10%. Aan de andere kant van het spectrum vinden we landen als Frankrijk of Finland waar de prijzen nauwelijks stegen of zelfs daalden. In Nederland is met name het enorme woningtekort de oorzaak.
bron: Eurostat, kwartaaldata Q4 2024 ten opzichte van Q4 2023 en Q3 2024
Betekent stijging ook dat het land populair is?
Niet altijd. Spanje is een voorbeeld waar de huizenprijzen al jaren stijgen en waar ook veel buitenlanders een woning kopen, vooral aan de kust. De stijging van 11% lijkt dus deels samen te hangen met populariteit onder expats en nieuwe tweedehuisbezitters. Ook Portugal past in dit plaatje: het is geliefd bij digitale nomaden, gepensioneerden en gezinnen die een ander tempo zoeken.
Maar in Bulgarije of Hongarije is er iets anders aan de hand. Deze landen zijn relatief goedkoop gebleven, maar de recente prijsstijging duidt mogelijk op een inhaalslag of een binnenlandse opleving van de economie. Buitenlandse kopers spelen in deze landen een minder grote rol dan in Spanje of Portugal, maar met name het onroerend goed aan de kust van Bulgarije wordt relatief vaak door niet-Bulgaren gekocht.
Gaat het dan om inflatie of economische groei?
In sommige gevallen zeker. In landen als Polen, Litouwen en Kroatië – waar de prijzen ook flink stegen – zie je dat economische groei, hogere lonen en binnenlandse vraag zorgen voor druk op de woningmarkt. Hier gaat het minder om buitenlanders, en meer om lokale ontwikkelingen. Dat betekent dat deze prijsstijgingen niet automatisch betekenen dat deze landen aantrekkelijker zijn geworden voor emigranten, maar dat wonen er duurder wordt.
In West-Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland en Finland zien we nauwelijks prijsstijgingen. Daar is de woningmarkt stabieler of zelfs afgekoeld. Dat lijkt goed nieuws voor Nederlanders die daar een huis zoeken, maar het kan ook duiden op economische stagnatie (in het geval van Duitsland) of strengere regelgeving voor (buitenlandse) kopers.
Waar moet je als emigrant op letten?
Huizenprijzen zeggen iets, maar niet alles. Een prijsstijging kan betekenen dat je moet opschieten omdat het land populair is (zoals Spanje), of dat je beter nog even wacht omdat de markt oververhit is. Een stabiele of dalende prijs kan aantrekkelijk lijken, maar duidt soms ook op een stagnerende economie of andere uitdagingen (zoals vergrijzing of krimpregio’s).
Wat je wél uit deze cijfers kunt halen, is een gevoel voor dynamiek. Landen met sterke stijgingen zijn in beweging – dat kan kansen bieden, maar ook onzekerheid. In landen met stabiele prijzen is het makkelijker rekenen, maar misschien ook minder avontuur.
En dus?
Laat de huizenprijzen een signaal zijn, niet het hele verhaal. Kijk altijd verder dan de cijfers. Vraag je af: wil ik onderdeel worden van een opkomende economie waar nog veel mogelijk is, of zoek ik stabiliteit en rust? Wil ik meegaan in een trend of blijf ik dicht bij mezelf? Of – wellicht de beste optie – ga ik eerst een tijdje huren voordat ik een woning koop?
Wat je keuze ook wordt: laat je goed informeren. Want de prijs van een huis is één ding – maar de waarde van je nieuwe leven kun je niet in procenten uitdrukken.
Wil je weten waar je nu het beste kunt zoeken?
In de boeken over Succesvol Emigreren naar… Spanje, Portugal, Hongarije, Zweden, Denemarken en Noorwegen vind je niet alleen praktische informatie, maar ook persoonlijke verhalen en actuele analyses van de woningmarkt. Te bestellen via elke online boekhandel of op grenzenloos.nl.