Spaanse paella of Zweedse smörgåstårta? Emigranten uit Nederland kiezen vaak toch liever voor de vertrouwde kroket of een broodje pindakaas. Onderzoek van de Taalunie en het Meertens Instituut toont namelijk aan dat de meeste Nederlandse emigranten blijven vasthouden aan hun eigen taal en cultuur.

Van de 7000 emigranten die deelnamen aan het onderzoek spreekt 97 procent nog iedere week Nederlands. Twee derde daarvan spreekt het zelfs meer dan acht uur per week. Meer dan 85 procent van de deelnemers ziet de Nederlandse taal dan ook als ‘kernwaarde van de eigen identiteit’.

Niet alleen de Nederlandste taal is populair, ook de eigen cultuur blijft geliefd bij de naar schatting 1 miljoen Nederlanders die in het buitenland wonen. Ze blijven feestdagen als Sinterklaas en Koningsdag vieren, onder andere om de Nederlandse cultuur door te geven aan hun kinderen.

Wat het meest voor heimwee zorgt bij Nederlandse emigranten is echter het eten. In de enquête gaven de deelnemers aan welke lekkernijen ze regelmatig kopen of maken, of waar ze naar verlangen. Op nummer 1 staat – hoe kan het ook anders – de stroopwafel.

De top 10 van ‘heimwee-lekkernijen’

1. Stroopwafel
2. Drop
3. Hagelslag
4. Kroket
5. Kaas
6. Speculaas
7. Friet/patat
8. Mayonaise
9. Pindakaas
10. Appeltaart

Tekst: Tasha Bollingh
Bron: NOS Nieuws
Foto: Stephanie LeBlanc

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads