Hoe zien onze vrienden over de grens ons? Want een beetje zelfkennis is erg handig als je in het buitenland gaat wonen en snel vrienden wilt maken! We hebben het aan een paar buitenlandse vrienden woonachtig in Nederland gevraagd. 

Dat “de Nederlander” direct is en zegt wat hij denkt, wisten we al. Dit etiket is zo ultra bekend dat er wel iets van waarheid in moet zitten. Het is iets waar buitenlanders erg aan moeten wennen. Maar ben je in hun land, is het zaak dit nationaal karaktertrekje iets te dimmen … 

Martin uit Ierland vindt ons “geobsedeerd met het weer”. Tien keer per dag wordt de weersvoorspelling besproken, opgezocht, beklaagd, in twijfel getrokken en nog een keer opgezocht. “Ook als jullie gewoon thuis blijven en helemaal niet van plan zijn naar buiten te gaan!”

Carmen uit Málaga moest erg wennen aan de agenda. “In Spanje is het ondenkbaar om een afspraak te maken voor over drie weken. Ik heb nu ook een agenda maar alleen voor als ik in Nederland ben. Als ik in Spanje ben, verval ik gelijk en zonder probleem terug in onze gewoonte: afspreken voor volgende week? Ok, hablamos!” Wat zoiets betekent als: “Is goed, we hebben het er nog over!

Paolo uit Milaan vindt dat Nederlanders altijd iets te zeuren moeten hebben. “Jullie kunnen nooit eens gewoon lekker lyrisch zijn over iets of iemand zonder gelijk kritiek te krijgen in de trant van “doe maar normaal dan doe je al gek genoeg!” Hij lacht hard want ook hij is met zelfkennis ver gekomen. 

“Ik vind het hier heel fijn; wij in Italia zijn soms weer té lyrisch. Een gulden middenweg zou het beste zijn!”

Foto van Jobwell via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads