Phishing of niet? Een maand na hun vakantie in Zweden valt er bij de familie van Hilst ineens een envelop op de mat. Het blijkt een factuur van STA, een officiële Zweedse instantie, Swedish Transport Agency.

Het gaat om slechts €0,47. In de kop staat Mededeling van infastrucuurheffing en in de uitleg de autopassage van de Motalabrug of de Sundsvallsbrug en een pincode. Op de achterkant staan meer details: de datum 12 augustus 2022, autokenteken en hoeveel keer ze welke brug zijn gepasseerd in de periode augustus. In dit geval één vermelding.

De factuur is opgesteld in het Nederlands, waarbij het adres en overige gegevens kloppen.
De familie wist hier niet vanaf. Wel dat er tolbruggen waren, maar deze procedure was hen onbekend.

Na zoeken op internet vinden ze vragen en reacties (op ANWB.nl) over Zweedse milieuheffing (‘congestiebelasting’) in Göteborg en Stockholm (€48 max) en over cameraregistratie van voertuigen/kentekens bij de bruggen bij Motala en Sundsvall voor tolheffing. Deze tol wordt blijkbaar een maand later gefactureerd, soms ook foutief, en geïncasseerd door EPASS24, een incassobedrijf.

De familie kent eigenlijk alleen de procedure van de Øresundsbron/Sontbrug (DK-SW) en de ferries. Ze betalen direct, om extra kosten te voorkomen, via een simpele overboeking naar ParkTrade Europe AB o.v.v. het kenteken. Je kunt dat ook doen via ‘Betaal online’ met de vermelde pincode, maar dan moet je jezelf eerst registreren bij EPASS24. Als de informatie niet klopt, kun je bellen met een +31 nummer.

Tekst en foto’s: Ilona van Hilst

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads