Spanje is al jaren een populaire emigratiebestemming. Velen worden aangetrokken door de de prachtige kustlijn waar de zon altijd lijkt te schijnen. De kustlijn van Spanje is verdeeld in verschillende costa’s, elk met zijn eigen kenmerken en charme.

Hieronder worden de vijf bekendste en meest geliefde Spaanse costa’s onder Nederlandse beschreven, namelijk de Costa Brava, Costa Dorada, Costa del Azahar, Costa Blanca en Costa del Sol. Uiteraard zijn er nog veel meer costa’s in Spanje, waaronder ook in het noorden van het land.

Costa Brava

De Costa Brava ligt in het noordoosten van Spanje, in de regio Catalonië. De kustlijn van de Costa Brava is rotsachtig en heeft vele kleine baaien en stranden. De regio heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. De Costa Brava is vooral bekend om zijn bruisende badplaatsen zoals Lloret de Mar en Tossa de Mar. Daarnaast zijn er ook historische steden zoals Girona en Figueres te vinden.

Costa Dorada

De Costa Dorada ligt ten zuiden van de Costa Brava, in de regio Catalonië. De kustlijn van de Costa Dorada heeft lange zandstranden en kristalhelder water. Het klimaat is vergelijkbaar met dat van de Costa Brava. De Costa Dorada is vooral bekend om zijn badplaatsen zoals Salou en Cambrils.

Costa del Azahar

De Costa del Azahar ligt in het oosten van Spanje, in de regio Valencia. De kustlijn van de Costa del Azahar heeft lange zandstranden en kristalhelder water. Het klimaat is mild met warme zomers en milde winters. De Costa del Azahar is minder bekend dan de Costa Brava en Costa Dorada, maar heeft ook enkele mooie badplaatsen zoals Peñíscola en Benicàssim.

Costa Blanca

De Costa Blanca ligt in het zuidoosten van Spanje, in de regio Valencia. De kustlijn van de Costa Blanca heeft lange zandstranden en kristalhelder water. Het klimaat is mediterraan met warme zomers en milde winters. De Costa Blanca is een populaire bestemming onder Nederlanders en heeft vele bruisende badplaatsen zoals Benidorm en Alicante. Daarnaast zijn er ook historische steden zoals Valencia en Murcia te vinden.

Costa del Sol

De Costa del Sol ligt in het zuiden van Spanje, in de regio Andalusië. De kustlijn van de Costa del Sol heeft lange zandstranden en kristalhelder water. Het klimaat is mediterraan met warme zomers en milde winters. De Costa del Sol is een populaire bestemming en heeft vele bruisende badplaatsen zoals Torremolinos, Marbella en Malaga. Daarnaast zijn er ook historische steden zoals Granada en Sevilla te vinden.

In het algemeen hebben de Spaanse costa’s een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. De Costa Brava en Costa Dorada liggen in Catalonië, terwijl de Costa del Azahar, Costa Blanca en Costa del Sol in Valencia en Andalusië liggen. De Costa Brava en Costa Dorada hebben rotsachtige kustlijnen, terwijl de Costa del Azahar, Costa Blanca en Costa del Sol lange zandstranden hebben. De Costa Blanca en Costa del Sol zijn de meest populaire costa’s en hebben vele bruisende badplaatsen en historische steden.

Waar wonen de meeste Nederlanders?
Er zijn geen cijfers bekend aan welke costa’s de meeste Nederlanders wonen, maar hoogstwaarschijnlijk zijn dat de Costa Blanca en de Costa del Sol.

Het totaal aantal Nederlandse inwoners in Spanje steeg van 46.406 begin 2021 naar 49.835 begin 2022. Het totale aantal Nederlanders dat het grootste deel van het jaar in Spanje woont maar zich er niet heeft ingeschreven is vermoedelijk drie keer zo hoog.

In 2022 werden bijna 4300 Spaanse woningen gekocht door Nederlanders, een recordaantal.

Tekst: Eric Jan van Dorp
Foto:  Martijn Vonk via Unsplash

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads