Hongarije komt elk jaar meer in trek bij Nederlandse emigranten. De lage kosten voor levensonderhoud, betaalbare woonruimte (op het platteland) en ruimte en rust zijn de aantrekkingskracht van dit land. Grenzenloos sprak met Arda (59) en Freek (62) die ruim drie jaar geleden de stap maakten en in Hongarije gingen wonen.

Freek: Ja, het was een grote stap voor ons, maar we zijn ontzettend blij met onze beslissing destijds. We wilden graag ergens wonen waar het leven rustiger is dan in Nederland en Hongarije leek ons de perfecte plek. We wonen nu in het zuiden in de buurt van de stad Pécs, in een wat kleiner dorp.

Arda: We hadden al eerder vakantie gevierd in Hongarije en waren onder de indruk van de prachtige natuur en de vriendelijke mensen. omdat onze twee kinderen al enkele jaren eerder het huis waren gegaan en we de kans kregen om hier te gaan wonen, hebben we die met beide handen aangegrepen. Het was spannend, maar we voelden gewoon dat het de juiste keuze voor ons was.

Freek: Een van de eerste dingen die ons opviel toen we hier kwamen was het verschil in cultuur. De mensen in Hongarije zijn over het algemeen wat traditioneler en conservatiever dan in Nederland. Dat zie je in ons dorp bijvoorbeeld aan de huizen en de kleding die mensen dragen. Maar aan de andere kant zijn de mensen hier ook heel gastvrij, rustig en behulpzaam, en dat is iets wat we in Nederland de laatste jaren wel misten eerlijk gezegd.

Arda: Ja, dat klopt. Wat wel een heikel punt is, is de taal. Hongaars is een ontzettend moeilijke taal om te leren, met veel ingewikkelde grammatica en uitspraakregels. We zijn nog volop bezig om het onder de knie te krijgen, maar het is een enorme opgave. Elke dag leren we weer bij en gelukkig spreken veel mensen hier ook een klein beetje Engels en de ouderen soms nog wat Duits, dus we kunnen ons meestal wel verstaanbaar maken. Maar diepzinnige gesprekken in het Hongaars lukt ons echt niet.

Freek: Wat ook heel fijn is, is dat we ons hier veilig voelen. Het is hier veel rustiger en veiliger dan in Nederland, waar we ons soms wel zorgen maakten over de toegenomen criminaliteit in de stad waar we woonden. Hier in Hongarije is dat gelukkig veel minder aan de orde. En dat voelt goed.

Arda: En dan de drukte. Het is hier zoveel rustiger dan in Nederland. Er zijn hier veel minder mensen en er is veel meer ruimte, en dat is heel fijn. We wonen hier in een klein dorpje en dat bevalt ons heel goed. We kunnen genieten van de rust en de natuur om ons heen en als we meer bruisend vertier zoeken rijden we naar Pécs.

Freek: En dan natuurlijk de kosten van levensonderhoud. Het leven hier is veel goedkoper dan in Nederland. We kunnen hier veel meer doen met ons geld dan in Nederland. Er is hier ook wel inflatie, maar dan nog is alles veel goedkoper. Het geeft ons de vrijheid om te genieten van het leven.

Arda: We zijn ontzettend dankbaar dat we deze stap hebben gezet. Het is niet altijd makkelijk geweest, maar we hebben er geen moment spijt van gehad. Hongarije voelt echt als ons thuis en we zijn hier gelukkiger. We hopen dat ons verhaal anderen inspireert om hun dromen na te jagen en nieuwe avonturen aan te gaan.

Freek: Absoluut. Het is belangrijk om je hart te volgen en te doen waar je gelukkig van wordt. We hebben geleerd dat verandering soms eng kan zijn, maar dat het ook ontzettend verrijkend kan zijn. Dus als je de kans krijgt om iets nieuws te proberen, ga ervoor! Je weet nooit wat voor geweldige dingen er op je pad kunnen komen.

Arda: Precies, we hopen dat de bezoekers van Grenzenloos.nl er iets uit hebben kunnen halen en dat het hen inspireert om je dromen na te jagen. Het leven is te kort om stil te blijven zitten, dus ga ervoor en maak er iets moois van!

Tekst: Redactie Grenzenloos
Foto: Sofia S via Unsplash

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads