Je hoort het vaak: mensen die naar het buitenalnd uitwijken omdat de wachttijden in Nederland te lang zijn. Maar kan je zomaar naar het buitenland gaan en je daar bij een ziekenhuis aanmelden? Wie betaalt?

Het is zo dat alle medische behandelingen die door de Nederlandse basiszorgverzekering gedekt worden, ook in een ander land binnen de EU en zelfs wereldwijd mogen worden gedaan. Je moet hier ‘slechts’ een verwijzing van je huisarts en/of specialist voor hebben en toestemming van je zorgverzekeraar. Deze stappen zijn te overzien.

Het is belangrijk te beseffen dat de vergoeding die je krijgt overeen zal stemmen met de gangabre tarieven kn Nederland. Mocht de behandeling duurder uitvallen in het buitenland, en dit zal in de meerderheid van de gevallen zo zijn, dan moet je het verschil zelf betalen. Informeer bij je zorgverzekeraar voor welke kosten je in aanmerking komt en sluit eventueel een aanvullende verzekering af.

De zorgverzekeraar zal je aanvraag pas in aanmerking nemen als je het eerste consult bij de buitenlandse arts hebt gehad. Daarom zal je zorgverzekeraar een indicatie en kostenopgave van deze arts wilen hebben. Ga nooit zonder toestemming van je zorgverzekeraar de medische ingreep in het buitenland aan. Je kan voor een financieel drama komen te staan. Houd ook rekening met een wachttijd van je zorgverzekeraar.

Foto van Jonathan Borba via Pexels

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van onze nieuwste uitgaves

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads