Steeds meer mensen vertrekken na hun pensioen en worden emigrant. Gemiddeld is deNederlandse pensioenmigrant 62 jaar. De stap wordt vaker gezet door mannen dan door vrouwen. De meest genoemde redenen om te emigreren is het willen inruilen van de drukte en hectiek van het volle Nederland voor de rust en natuur van de gekozen bestemming. Ook de stijgende levenskosten doen veel “pensionado’s” beslissen de toch altijd ingrijpende stap te zetten.

De motieven variëren al naar gelang de uiteindelijke bestemming. De motieven om naar Noord-Europa te gaan (rust, natuur) zijn niet dezelfde als die voor een verhuizing naar het zuiden van Europa (klimaat, mentaliteit bewoners). 

Opvallend in het rapport, (https://www.researchgate.net/publication/360889353_Emigratie_van_Nederlanders_op_latere_leeftijd) dat in mei verscheen is dat steeds meer emigranten aangeven te worstelen met een toenemend ontevreden gevoel over Nederland. De perceptie dat het pensioen meer waard is over de grens neemt ook aan kracht toe.

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads