In Portugal bestaat een zeer interessant fiscaal regime dat het NHR-programma heet. Het is een speciaal belastingregime voor Portugezen én niet-Portugezen die de afgelopen vijf jaar geen fiscaal ingezetene van Portugal zijn geweest. Het doel van het programma is om aantrekkelijke voorwaarden te creëren voor gekwalificeerde werknemers en ondernemers en mensen met vermogen met als doel om naar Portugal te verhuizen en zo de Portugese economie te stimuleren.

Over dividend dat je ontvangt uit het buitenland betaal je op deze manier geen belasting en mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet betaal je ook geen inkomensbelasting als je zzp-er/werknemer bent in een gekwalificeerd beroep. Ook over je pensioen en over de verkoop van onroerend goed betaal je als não habitual residente geen belasting. 

Je moet wel fiscaal ingezetene zijn en dat betekent minstens 183 dagen per jaar in Portugal doorbrengen. Geen al te onaangename opgave lijkt ons. De aanvraag is niet ingewikkeld en binnen vijf dagen kan je je NHR-status ontvangen die 10 jaar geldig is.

Misschien iets om het weekend over na te denken …

Foto van Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads