Macedonië is een land dat steeds populairder wordt onder Nederlandse emigranten. Het land biedt een groot aantal aantrekkelijke pluspunten, zoals een fijn klimaat. Het is weliswaar anderhalf keer kleiner dan Nederland, maar heeft daarentegen slechts twee miljoen inwoners.

Taal
De officiële taal van Macedonië is Macedonisch, dat door de meeste inwoners van het land wordt gesproken. Het Macedonisch is een Slavische taal en heeft een eigen alfabet, dat verschilt van het Latijnse alfabet dat in Nederland wordt gebruikt. Het is zeker niet onmogelijk om de taal te leren en er zijn verschillende taalcursussen beschikbaar voor mensen die de taal willen leren. Daarnaast spreken veel Macedoniërs ook Engels, vooral in de toeristische sector en in de grote steden. Het is dus mogelijk om in Macedonië te wonen zonder vloeiend Macedonisch te spreken, maar het leren van de taal zal wel helpen bij het integreren in de lokale gemeenschap en het vinden van werk.

Werkgelegenheid
Macedonië heeft de afgelopen jaren een sterke economische groei doorgemaakt en er zijn veel mogelijkheden voor werkgelegenheid. Het land heeft een vrij lage werkloosheid en er zijn veel banen beschikbaar in verschillende sectoren, waaronder de IT-sector, de productiesector en de toeristische sector. Daarnaast is de levensstandaard in Macedonië relatief laag, wat betekent dat de kosten van levensonderhoud lager zijn dan in Nederland.

Steden
Skopje is de hoofdstad van Macedonië en tevens de grootste stad van het land. De stad heeft ongeveer 795.000 inwoners. Skopje is gelegen in het noorden van het land en is het politieke, culturele en economische centrum van Macedonië. Maar er zijn meer grotere steden:

Kumanovo: Kumanovo is de op een na grootste stad van Macedonië en heeft ongeveer 105.000 inwoners. De stad is gelegen in het noordoosten van het land en is een belangrijk industrieel centrum.

Bitola: Bitola is de op twee na grootste stad van Macedonië en heeft ongeveer 74.000 inwoners. De stad is gelegen in het zuidwesten van het land en heeft een rijke geschiedenis en cultuur.

Prilep: Prilep is de op vier na grootste stad van Macedonië en heeft ongeveer 66.000 inwoners. De stad is gelegen in het zuiden van het land en is een belangrijk centrum voor de tabaksindustrie.

Tetovo: Tetovo is de op vijf na grootste stad van Macedonië en heeft ongeveer 52.000 inwoners. De stad is gelegen in het noordwesten van het land en heeft een grote Albanese bevolking.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Macedonië is van een redelijk hoog niveau en er zijn veel moderne ziekenhuizen en medische faciliteiten beschikbaar. De kosten van gezondheidszorg zijn ook lager dan in Nederland, wat dus betekent dat je minder hoeft te betalen voor medische behandelingen en medicijnen.

Onderwijs
Macedonië heeft een goed onderwijssysteem. Er zijn zowel openbare als particuliere scholen beschikbaar en het onderwijs. Er zijn ook enkele internationale scholen in Macedonië, voornamelijk gevestigd in de hoofdstad Skopje. De kosten van deze scholen zijn wel behoorlijk hoog en de voertaal is er dan voornamelijk Engels.

Cultuur en natuur
Macedonië heeft een rijke cultuur en geschiedenis en er zijn veel historische bezienswaardigheden te bezoeken. Daarnaast heeft het land een prachtige natuur met bergen, meren en rivieren.

Heb je interesse? Ga eens een paar keer uitgebreid op vakantie in Macedonië om het land te onderzoeken!

Tekst: Eric Jan van Dorp
Foto: Tamas Marton en Markus Winkler

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads