In je nieuwe vaderland heb je vaak genoeg Nederlandse officiële documenten nodig. Denk aan verschillende aktes uit de Burgerlijke Stand en diploma’s. Deze documenten moeten gelegaliseerd worden om er bepaalde administratieve handelingen mee te kunnen verrichten in het buitenland. Er bestaan verschillende processen om een document te legaliseren afhangende van de verantwoordelijke instantie. Houd rekening met een wachttijd!

In de EU geldt over het algemeen de regel dat openbare documenten niet gelegaliseerd hoeven te worden voor gebruik in andere EU-landen. Maar let op: dit geldt niet voor diploma’s!  Voor het erkennen van je diploma in het buitenland moet je rekening houden met vele maanden voordat je de erkenning op zak hebt. Begin echt tijdig met je aanvraag: er kunnen vele maanden overheen gaan!!

Vaak moeten de originele documenten vertaald worden door een beëdigd vertaler. Informeer in je nieuwe land welke vereisten ze hebben voor de legalisering. Er kunnen bepaalde afspraken tussen Nederland en dit land gelden, dus vraag altijd na. Er bestaat bijvoorbeeld het Apostilleverdrag. Legalisering door apostille (een soort stempel) is een verkorte vorm van legalisering.

Zit je al in het buitenland? Geen probleem: Iedereen kan een document voor je laten legaliseren. Je hoeft die persoon ook niet officieel te machtigen.

Foto van Pavel Danilyuk via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads