Van het idyllische Italië tot het zonnige Bonaire. In Ik Vertrek XL volgen we als kijker twee gezelschappen met één gedeelde droom die werkelijkheid wordt: een onderneming in het buitenland. 1 oktober is de laatste aflevering van dit seizoen.

Opbouwen in Italië
Na het overlijden van Hans, gaan Marja, Ada, Wim en Renzo weer aan de slag. Ze gaan verder in Hans’ voetsporen en zijn vastbesloten hun gezamenlijke droom af te bouwen. ‘We zullen aan hem denken, bij elke schroef die we erin draaien’, aldus Marja. Het gezelschap zal echter bijna boven zichzelf uit moeten stijgen om het voor elkaar te krijgen. Er moet namelijk nog een berg werk worden verzet, voordat ze de eerste gasten kunnen ontvangen.

Het glas is halfvol op Bonaire
Ook op Bonaire maken ze de balans op. Waar ze 2,5 jaar eerder met z’n zessen bouwden aan een pand, en aan hun droom, bestaat het gezelschap inmiddels nog maar uit drie personen. Ooit was het plan om appartementen te verhuren, een kinderdagverblijf te beginnen en ex-gevangenen op het rechte pad te helpen. Maar daar is nog weinig van terecht gekomen. Wat overblijft is het eindeloze optimisme van Rinse, Francien en Jan. Het glas is immers halfvol. En dat alleen al is een feestje waard.

Uitzending 1 oktober 2022 om 20.30 uur op NPO 1 (daarna is de uitzending terug te zien op NPO Start)

Tekst en afbeeldingen: met toestemming van AVRO/TROS

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads