Krakers (‘okupas’) zijn een enorm probleem in Spanje. Als je een (tweede) huis of appartement in Spanje bezit, loop je kans dat het door krakers wordt ingenomen. Ze zetten hun eigen spullen erin en vervangen de sloten. Handel binnen 48 uur, anders is uitzetting een langdurig proces. 

Het kraakprobleem in Spanje is gegroeid sinds de coronacrisis, toen door reisbeperkingen (vakantie)woningen lang leeg stonden. De stress zit er bij veel mensen goed in. Niemand weet het werkelijke aantal gekraakte woningen in Spanje, aangezien statistieken zich alleen richten op gemelde gevallen en zaken die voor de rechtbank komen. In juni 2020 stonden 10.220 kraakpanden geregistreerd. Het probleem in Andalusië en Catalonië (4.341 kraakpanden) is het grootst. De maffia verdient er goed aan: ze kraken panden en sluiten deals met verhuurders om deze woningen ‘terug te geven’. In Spanje krijg je krakers door krakersrechten niet snel je huis uit. 

Bescherm je huis tegen krakers
Krakers observeren je huis. Ze gebruiken trucs om te bepalen of je vaak je huis betreedt. Verhuur je huis, of laat een beheerder de post weghalen en in de gaten houden. Een huisalarmsysteem schrikt indringers af. Een verbinding naar de politie of een veiligheidsdienst kan in de eerste cruciale 48 uur (!) ervoor zorgen dat krakers je huis uit worden gezet. Wees voorzichtig met sociale media. Laat bij verkoop de makelaar geen borden te huur/te koop buiten je eigendom plaatsen.

Toch krakers in huis?
De politie zal binnen 48 uur zonder bevel de krakers helpen uitzetten. Na die 48 uur hebben krakers aanzienlijke rechten. Ze plaatsen snel hun spullen en vervangen meteen de sloten, alsof zij het pand bewonen. Een uitzetting zullen ze aanvechten en de procesgang duurt tussen 9 en 18 maanden. Je bent wettelijk verplicht om rekeningen van nutsvoorzieningen tijdens de bezetting te betalen. 

Tekst en foto: Ilona van Hilst
Bronnen:

Tips voor het omgaan met krakers in Spanje | Kijkopspanje.nl
Wat kun je doen wanneer iemand je huis in spanje heeft gekraakt
Kraakpanden blijven een groot probleem vormen in spanje

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads