De voorzieningen voor jonge ouders in Italië zijn flink verbeterd. Het Zuid-Europese  land heeft de meeste 65-plussers van de Europese Unie en in combinatie met het lage geboortecijfer van 1,3 kinderen per Italiaanse vrouw, was dit aanleiding voor de Italiaanse overheid geweest om de arbeidsmarkt voor jonge ouders te aanzienlijk  flexibiliseren.

De NOS schrijft over langer ouderschapsverlof, grotere flexibiliteit bij het indelen van de eigen werktijd, belastingvoordelen, kinderbijslag… Het is de Italiaanse regering menens: de negatieve demografische tendens moet omgedraaid worden. Om o.a. te voorkomen dat kleinere scholen in vooral de kleinere dorpen moeten sluiten, grijpt de regering nu in.

Het Italiaanse bedrijfsleven was zich al langer bewust van de noodzaak, moreel en economisch, om de neerwaartse spiraal te stoppen en is enkele jaren geleden al met eigen initiatieven en investeringen gekomen.

De overheid heeft  ingezien dat ze niet mag. Het effect zal nog even op zich laten wachten maar de cultuuromslag is ingezet. Veelbelovend!

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads