De woningprijzen op de Zweedse vastgoedmarkt hebben een flinke daling ingezet. De daling bedraagt landelijk 6% en in Stockholm zelfs 8%. Sinds 2017 waren de prijzen op de huizenmarkt niet zo laag.

Volgens het Belgische tijdschrift de Tijd kan deze prijsontwikkeling “een voorbode zijn” van de rest van de EU te wachten staat de komende maanden. ( https://www.tijd.be/markten-live/nieuws/algemeen/is-zweedse-woningdip-voorbode-voor-rest-van-europa/10403919.html)

De hoge inflatie en de forse stijging van de rente zijn de oorzaken van de negatieve ontwikkeling. Wel heeft Zweden van alle EU-landen het laagste aandeel Russisch gas in de totale energieconsumptie, namelijk slechts 2,5% (tegenover 12,3% van Duitsland en de 13,3% van Italië, bron: CPB)

Mede door de juist zeer hoge vastgoedprijzen die Zweden in de afgelopen jaren genoot, zal de prijsdaling in Zweden substantiëler lijken dan hij is doordat het prijsverschil al groot was tussen Zweden en de overige EU-lidstaten. De Zweedse Centrale Bank waarschuwt dat het einde van de daling nog niet in zicht lijkt.

Foto van Efrem Efre via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads