De blog Leven in Spanje, bedoeld voor de migrant (maar ook voor de overwinteraar en de toerist) komt deze week met 10 raadgevingen over de Spaanse werketiquette.

1. De lunch wordt niet aan het bureau gegeten en ook niet overgeslagen en hij duurt (minstens) een vol uur.

2. Een koffiepauze is belangrijk en neem er dan ook enkele per dag.

3. Goed overeenkomen met de collega’s is belangrijk en daarbij een pintje gaan drinken is altijd leuk.

4. De hele tijd klagen is algemeen aanvaard en het is een deel van de werknemersbinding.

5. Politieke correctheid bestaat hier niet.

6. Roepen tijdens meetings is niet abnormaal, het wordt zelfs aangemoedigd.

7. Vergaderingen beginnen altijd laat.

8. Werk begint niet om 8.00 of 9.00 (soms zelfs niet om 9.30) en het eindigt zeker niet om 17.00 uur.

9. Vakantie is vrije tijd.

10. Vrijdag namiddag is zoiets als de Monopoly kaart ‘verlaat de gevangenis’.

Uw collega’s in Spanje, ongeacht het bedrijf, groot of klein, vertonen allemaal hetzelfde gedrag. De volgende gedragingen zijn niet bedoeld als kritiek want een aantal van deze gedragingen zijn zelfs positief te noemen, alles is in balans.

1. De lunch wordt niet aan het bureau gegeten en ook niet overgeslagen en hij duurt (minstens) een vol uur

In Spanje is het vreemd om aan zijn bureau te eten of om zijn lunch over te slaan. Daarom, doe zoals iedereen, neem uw lunch en een pauze en heb contact met uw collega’s.

2. Een koffiepauze is belangrijk en neem er dan ook enkele per dag

Een koffiepauze, in de keuken van het bedrijf of in een bar buiten de deur, is belangrijk voor alle nieuwtjes of roddels over het bedrijf. Het is ook een goede manier om even een rustpauze te nemen, zeker als je een roker bent. Koffiepauzes worden niet alleen in de voormiddag genomen, een dosis koffie in de namiddag smaakt nog altijd.

3. Goed overeenkomen met de collega’s is belangrijk en daarbij een pintje gaan drinken is altijd leuk

Sociale relaties zijn in Spanje belangrijker dan in België en Nederland. Je kan een goede werkkracht zijn die goede resultaten behaalt maar als je geen goede relaties hebt met uw collega’s dan kan je een promotie wel vergeten. Dus, als er een bedrijfsfeestje, een afscheidsfeestje of het Kerstmisfeestje voorzien is, daag dan op en denk er aan, dergelijke feestjes duren gemakkelijk tot 6 uur in de ochtend.

4. De hele tijd klagen is algemeen aanvaard en het is een deel van de werknemersbinding

Dat klagen gaat hier sneller over in positieve kritiek en komt zo bij de bedrijfsleiding. Hoe langer je hier bent hoe meer men klaagt tijdens de koffiepauze of tijdens de lunch met de collega’s.

5. Politieke correctheid bestaat hier niet

Als er zoiets bestaat als seksueel grensoverschrijdend gedrag dan denkt men er in Spanje anders over dan in Noord-Europa. Hier kan men veel verder gaan, een mannelijke collega kan hier nog gerust complimentjes geven aan vrouwelijke collega’s zonder problemen te krijgen.

6. Roepen tijdens meetings is niet abnormaal, het wordt zelfs aangemoedigd

Je kan in een situatie terecht komen dat iedereen tegen elkaar roept, gewone werknemers die tegen hun overste roepen en die roepen dan weer terug.

7. Vergaderingen beginnen altijd laat

Verwacht ook niet dat ze op tijd eindigen en verwacht u ook aan eindeloze discussies zonder resultaat. Denk er ook aan dat de verantwoordelijke voor de vergadering iets te laat kan opdagen.

8. Werk begint niet om 8.00 of 9.00 (soms zelfs niet om 9.30) en het eindigt zeker niet om 17.00 uur

Ken je het liedje “Working 9 to 5”, wel dat liedje kent men hier niet. Helaas, in veel bedrijven, fronst men zijn wenkbrauwen als iemand weggaat voor zijn officiële einduur omdat men dan niet meer kan praten met zijn collega’s. Maar niemand kijkt na of iemand ’s morgens op tijd komt en men levert er dus ook geen commentaar op.

9. Vakantie is vrije tijd

In België en Nederland kan het gebeuren dat mensen hun verlof niet opnemen. In Spanje heeft men een maand verlof per jaar en men neemt meestal drie weken in augustus. Het gebeurt nooit dat Spanjaarden hun verlof niet opnemen, een klein uitstel is mogelijk maar meer ook niet.

10. Vrijdag namiddag is zoiets als de Monopoly kaart ‘verlaat de gevangenis’

Op vrijdag rond 14.30-15.00 begint het weekend. Veel Spanjaarden hebben hun lunch al met de familie maar in het algemeen kan men zeggen dat er op vrijdag niet zo hard gewerkt wordt.

Bron: blog Leven in Spanje
Foto: Campaign Creators

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads