Het Deense eiland Bornholm kan een populaire bestemming worden voor Nederlandse emigranten die op zoek zijn naar een rustig en vredig leven in een prachtige omgeving. Het eiland ligt in de Oostzee en heeft een relatief klein aantal inwoners, waardoor het een ideale locatie is voor mensen die voorgoed willen ontsnappen aan de drukte van de stad en willen genieten van de natuur.

Als het gaat om wonen en werken op Bornholm, zijn er enkele belangrijke overwegingen waar Nederlandse emigranten rekening mee moeten houden. Het vinden van een baan zal een uitdaging zijn, omdat veel bedrijven op het eiland zich richten op de toeristenindustrie. Hierdoor zijn er kansen voor emigranten die ervaring hebben in de horeca en het toerisme. Maar er is ook altijd werk voor mensen die uit de bouwsector komen. Een andere optie is om een eigen bedrijf te starten, vooral als het gaat om producten die niet lokaal beschikbaar zijn. Een importbedrijfje dus.

Wat betreft wonen, zijn er tal van mogelijkheden voor emigranten. Er zijn huizen en appartementen te huur en te koop in verschillende prijscategorieën. Het is ook mogelijk om land te kopen en zelf een huis te bouwen. Het is belangrijk om te onthouden dat de huizenmarkt op Bornholm anders is dan in Nederland en dat er andere regels en procedures zijn bij het kopen en verkopen van onroerend goed. Het is daarom verstandig om een lokale makelaar te raadplegen.

Bornholm is Deens maar ligt dichter bij Zweden en Polen.

Naast het vinden van werk en huisvesting, is het belangrijk voor Nederlandse emigranten om zich aan te passen aan de Deense cultuur en manier van leven. De Denen staan bekend om hun hoge kwaliteit van leven en hun liefde voor de natuur. Nieuwkomers kunnen goed integreren door snel de taal te leren en deel te nemen aan lokale gemeenschapsactiviteiten.

Maar let op: eilandbewoners zijn vaak anders dan mensen ‘van de wal’. Hoewel Bornholm onderdeel is van Denemarken, hebben de inwoners van Bornholm een unieke cultuur en identiteit die verschilt van die van de overige Denen. Ze spreken een eigen dialect, hebben hun eigen tradities en hechten veel waarde aan lokale gerechten en ambachten. Bornholmers zijn trots op hun eiland en hebben een sterke gemeenschapszin. Dit kan worden gezien in de manier waarop ze samenwerken om lokale evenementen te organiseren en in hun onderlinge solidariteit. Het verschil tussen Bornholm en de rest van Denemarken is dan ook voelbaar voor wie het eiland bezoekt.

Al met al biedt Bornholm een prachtige locatie voor Nederlandse emigranten die op zoek zijn naar iets anders. Een rustiger en vrediger leven, om precies te zijn. Terwijl het vinden van werk en huisvesting lastig kan zijn, zijn er tal van mogelijkheden beschikbaar en kan het een geweldige plek zijn om te wonen en te werken. Door de taal te leren en zich aan te passen aan de Deense cultuur en manier van leven, is het mogelijk om vlot te integreren in de lokale gemeenschap.

Meer info is te vinden op: https://næstestopbornholm.dk/welcome-to-bornholm/

Tekst: Eric Jan van Dorp
Foto: Adobe Stock

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads