Het World Happiness Report is een jaarlijks terugkerend rapport dat de geluksniveaus van landen over de hele wereld meet. Het rapport van 2023 is onlangs uitgebracht en biedt inzicht in de huidige stand van zaken op het gebied van geluk en welzijn.

Volgens het rapport is Finland opnieuw het gelukkigste land ter wereld, gevolgd door Denemarken en IJsland op de tweede en derde plaats. De top 10 van gelukkigste landen wordt gecompleteerd door Israël, Nederland, Zweden, Noorwegen, Zwitserland, Luxemburg en Nieuw-Zeeland.

Het rapport toont aan dat de factoren die bijdragen aan geluk en welzijn van land tot land verschillen. Zo spelen factoren als economische welvaart, gezondheidszorg, sociale steun, vrijheid en vertrouwen een belangrijke rol bij het bepalen van het geluk van de inwoners van een land.

Een opvallende ontwikkeling in het rapport van 2023 is de opkomst van kleinere landen in de top 10. Landen als Nieuw-Zeeland en Luxemburg hebben een sterke focus op het creëren van een gezonde werk-privébalans en sociale cohesie, wat bijdraagt aan het geluk van hun inwoners.

Hoewel het rapport laat zien dat er nog steeds veel werk te doen is op het gebied van het verbeteren van het geluk en welzijn van mensen over de hele wereld, biedt het ook inzicht in de factoren die bijdragen aan een gelukkig leven. Door deze factoren te begrijpen, kunnen landen werken aan het verbeteren van de kwaliteit van leven voor hun inwoners en bijdragen aan een gelukkigere wereld.

De top 20 van het World Happiness Report 2023:

1 Finland
2 Denemarken
3 IJsland
4 Israël
5 Nederland
6 Zweden
7 Noorwegen
8 Zwitserland
9 Luxemburg
10 Nieuw-Zeeland
11 Oostenrijk
12 Australië
13 Canada
14 Ierland
15 Verenigde Staten
16 Duitsland
17 België
18 Tsjechië
19 Verenigd Koninkrijk
20 Litouwen

Het volledige rapport (in het Engels) is hier te downloaden.


Tekst: Eric Jan van Dorp
Foto: Minna Hamalainen via Unsplash

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads