Emigreert u ná uw AOW-gerechtigde leeftijd, dan blijft u recht houden op uw AOW uitkering.

Emigreert u echter vóór uw AOW-gerechtigde leeftijd dan kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van uw AOW-uitkering. Het zit namelijk zo: voor ieder jaar opbouw dat u mist omdat u in het buitenland hebt gewoond of gewerkt, wordt de AOW later met 2% gekort. In de emigratieroes houdt niet iedereen hier rekening mee, en dit kan leiden tot onaangename verrassingen als u eenmaal de AOW-leeftijd heeft bereikt.

Stel uw AOW gerechtigde leeftijd is 67 jaar en 3 maanden en u emigreert op uw 60e bijvoorbeeld naar Zweden, dan betekent dit een korting van 7 x 2 % = 14% op de latere AOW-uitkering.

Misschien kunt u dit AOW-gat aanvullen met een goed pensioen, lijfrente en/of de verkoop van uw huis.Een andere mogelijkheid is om een vrijwillige AOW verzekering af te sluiten. U betaalt dan elk jaar premie aan de SVB. Deze premie is een percentage van uw inkomen in een jaar. Dit kan inkomen uit Nederland en/of uit het buitenland zijn.

Dit is één van de vele aspecten van een emigratie.Wilt u meer weten wat de juridische, fiscale, financiële en sociale verzekeringsgevolgen zijn van vestiging en/of aankoop van onroerend goed in Zweden of een ander land? Lees er alles over in het handboeken Wonen en kopen in… of een van de andere onmisbare boeken.

Tekst: Peter Gillissen
Foto: Esther Ann

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads