Al een jaar houdt Covid-19 de wereld in haar greep. Wat doet dit met wensen en aspiraties om in een ander land te gaan wonen?

Vakanties over de grens en reizen naar het buitenland zijn vrijwel stilgelegd, dus sfeer opsnuiven en ter plekke oriënteren in het land van je dromen is er al een tijdje niet bij. Daarnaast staan ons nog de beelden op het netvlies van volledige lockdowns en straatverboden in onder andere Spanje en Italië. Om maar niet te spreken over legertrucks met slachtoffers van corona. Al die beelden zullen niet als reclame gewerkt hebben.

Betekent dit dat emigratiedromen verdampen en reis- en verhuislust verdwijnen? Is men nog wel bezig met oriënteren op een verhuizing buiten Nederland?

Uitgeverij Grenzenloos is al 15 jaar de absoluut marktleider op het gebied van emigratieboeken en met meer dan honderd verschillende titels een goede graadmeter voor de populariteit van emigreren.

“Het zal mij geenszins verbazen als we in 2022 en 2023 een emigratiegolf te zien krijgen.”

“Behalve in de maanden maart en april van 2020 hebben wij nauwelijks een terugloop van belangstelling voor onze boeken gezien,” aldus Eric Jan van Dorp, eigenaar van Uitgeverij Grenzenloos. “En de laatste drie maanden zien we zelfs een behoorlijke stijging. Met name Spanje doet het goed, maar ook over landen als Noorwegen, Frankrijk en Nieuw-Zeeland wordt veel informatie opgevraagd.”

Eigenaar Eric Jan van Dorp van Uitgeverij Grenzenloos

In 2020 zijn er zo’n 6000 minder personen uit Nederland geëmigreerd dan het jaar daarvoor, dat is 23% minder. Door onder andere reisbeperkingen zijn veel geplande emigraties dus uitgesteld, maar vast en zeker niet definitief van de baan. Het oriënteren en plannen gaat onverminderd door, aldus Van Dorp.

“Misschien zijn mensen er nog wel meer dan hiervoor mee bezig. Het leven is in veel huishoudens toch een beetje op de kop gezet. Thuiswerken, in het weekend de natuur in om bij te komen, huizen opknappen, al dat soort zaken kunnen werken als een katalysator voor onderliggende wensen en dromen,” aldus Van Dorp. “Mensen komen even tot stilstand en vragen zich af of het het hectische leven dat ze tot voor kort leidden eigenlijk wel gelukkig maakt. Het zal mij geenszins verbazen als we in 2022 en 2023 een emigratiegolf te zien krijgen…”

Eric Jan van Dorp is onder meer auteur van Succesvol Emigreren, het populaire handboek onder potentiële emigranten.

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads