Het woord komt in vele klassieke kerstliedjes voor: yuletide en het staat synoniem aan de ‘kerstperiode’. Maar wist je dat het terug te voeren valt op Vikingen en Noormannen? ‘Yule’ verwijst naar de midwinterfeesten die overal in het noorden van Europa werden gevierd. Dus lang voordat Santa Claus zijn commerciële intrede deed …

In ons geliefde Zweden wordt Kerstmis steeds meer als een cultureel feest gevierd en minder als een religieus feest. De midwinterfestivals zijn in ere hersteld en men geniet van tradities en gewoontes die terug te leiden zijn tot de tijden dat de Zweden nog heuse ‘heidenen’ waren!

Oké, de hedendaagse Zweed brengt geen offers meer aan Noorse goden maar het woord Jul komt wel van het vroeg-Noorse woord voor “festijn”. Tijdens hun Midvinterblotfestivals werd in deze tijd van het jaar gedronken, gegeten en gefeest. Deze festivals waren de voorlopers van het huidige kerstfeest totdat christelijke bekeerders het roer overnamen en het een christelijke viering werd. Enkele van de meest populaire kersttradities in Zweden zijn al duizenden jaren oud: de vreugdevuren, de kerstzangers en … de kerstgeit.

Even uitleggen: de meest voorkomende verklaring voor de aanwezigheid van de geit in de Zweedse kerst komt uit de Keltische mythologie waar de elven zich verplaatsten op geitjes terwijl ze de slapende kinderen cadeautjes brachten …

Dus daar komt dat rendier vandaan … Van een geit naar een rendier is niet zo’n grote sprong, lijkt me!

Foto van Barnabas Davoti via Pexels

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van onze nieuwste uitgaves

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads