Nu we in Nederland eindelijk van wat warmer weer kunnen genieten, komt bij veel potentiële emigranten vaak de wens op om altijd in een warmer klimaat te kunnen wonen. Om bijvoorbeeld te leven in een Spaans ritme. Maar hoe ziet een doorsnee Spaanse dag er eigenlijk uit?

Een typische Spaanse dag begint later dan in Nederland of België. De meeste Spanjaarden staan pas rond 08:00 uur op. Dit komt doordat de meeste Spanjaarden laat naar bed gaan. Zo is het heel normaal om rond middernacht nog op straat te zijn.

Na het opstaan wordt er vaak ontbeten met een kop koffie en een croissant of ander zoet gebak. Dit ontbijt wordt vaak buiten de deur genuttigd, bijvoorbeeld in een café. In sommige delen van Spanje is het gebruikelijk om een glas verse jus d’orange te drinken bij het ontbijt.

Na het ontbijt gaan de meeste Spanjaarden aan het werk, meestal om 9:00 uur of iets later. In de zomermaanden wordt er vaak een siësta gehouden tussen 14:00 en 17:00 uur. Dit is een korte pauze waarin men rust of even gaat liggen. In sommige delen van Spanje zijn de winkels en bedrijven in de middag gesloten vanwege de siësta.

Vanaf 14:00 uur wordt er in Spanje vaak geluncht. Dit is de belangrijkste maaltijd van de dag en bestaat vaak uit verschillende gangen. Het kan bijvoorbeeld beginnen met een salade, gevolgd door een hoofdgerecht en afgesloten met een dessert. Bij de lunch wordt vaak wijn gedronken.

Na de lunch wordt er vaak weer gewerkt tot rond 20:00 uur. Na het werk wordt er vaak nog even gerelaxt voordat er gedacht wordt aan het avondeten. Dit avondeten wordt vaak gegeten tussen 21:00 en 22:00 uur. Het avondeten bestaat vaak uit lichte gerechten, zoals een salade of een omelet.

Na het avondeten gaan veel Spanjaarden nog even de straat op om te wandelen of een drankje te drinken. In de zomermaanden blijven veel Spanjaarden tot laat op straat, omdat het dan vaak nog lekker warm is.

Al met al verschilt een Spaanse dag dus behoorlijk van een Nederlandse dag. Het ritme is anders en de maaltijden zijn anders. Maar het is zeker de moeite waard om deze manier van leven een tijd te ervaren!

Tekst: Eric jan van Dorp
Foto:  Dyana Wing So via Unsplash

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads