De populariteit van de televisieprogramma’s gewijd aan emigratie spreekt boekdelen. De zorgwekkende economische situatie en de toenemende sociale problemen doen veel mensen weer dromen over vrijheid en geluk in een nieuwe omgeving.  De emigratie lonkt weer!  

Hoewel er ook in de voorafgaande eeuw sprake was van emigratie is vooral de golf van na de Tweede Wereldoorlog opvallend door zijn omvang. Bijna een half miljoen Nederlanders zijn in de jaren tussen 1946 en 1969 vertrokken in de hoop op een betere economische toekomst. In een enquête van de NIPO uit 1948 bleek dat maar liefst 32% van de Nederlanders erover dacht te gaan emigreren!

In een artikel op npokennis.nl wordt de geschiedenis van de Nederlandse geschiedenis beschreven aan de hand van enkele interessante video’s.

De overheid stimuleerde deze emigratiegolf actief: met subsidies, propaganda en introductieprogramma’s werden de Nederlanders aangemoedigd naar het buitenland te gaan. Vooral Australië, Canada en de Verenigde Staten waren favoriete bestemmingen.

Foto: Nationaal archief.

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads