De aantrekkingskracht van Spanje op Nederlandse emigranten blijft groeien, met name op de huizenmarkt. De recente jaren hebben een duidelijke toename in het aantal Nederlandse kopers laten zien, met een verwachte stijging naar 4200 aankopen dit jaar – een verdubbeling sinds de coronacrisis. Deze trend weerspiegelt een zoektocht naar een nieuw thuis onder de zon, gecombineerd met onvrede over het leef- en belastingklimaat in Nederland.

Recente Ontwikkelingen en Emigratietrends
De Spaanse huizenmarkt heeft de laatste jaren een significante groei doorgemaakt. Na een periode van stagnatie na de financiële crisis in 2008, is er een herstel te zien met een stijging van ongeveer 3,5% in de huizenprijzen sinds 2023. Deze toename in interesse is niet alleen beperkt tot traditionele kustgebieden en steden zoals Madrid en Barcelona, maar spreidt zich ook uit naar landelijke gebieden, waar de vraag naar ruimte en een rustiger leven toeneemt.

Makelaars zoals Marleen de Vijt van Azull en Bas Holverda van De Spaanse Makelaar zien – in een artikel van de Telegraaf – een verschuiving in het type emigrant: meer jonge gezinnen en professionals kiezen voor Spanje, gedreven door de wens voor een hogere kwaliteit van leven en de mogelijkheid tot werken op afstand.

De Invloed van COVID-19 en Technologische Ontwikkelingen
De pandemie heeft ook een rol gespeeld in deze verandering. De beperkingen in reizen en het dagelijks leven hebben geleid tot een hernieuwde waardering voor ruimte en natuur. Technologische ontwikkelingen zoals virtuele bezichtigingen hebben de markt toegankelijker gemaakt voor buitenlandse kopers.

Financiële en Juridische Overwegingen
Een belangrijke factor in de keuze voor Spanje is de Nederlandse vermogensbelasting in box 3, die veel Nederlanders als te hoog ervaren. Dit, gecombineerd met het aantrekkelijke fiscale klimaat in bepaalde Spaanse regio’s zoals Andalusië, maakt de overstap financieel interessant. Juridische ondersteuning blijft essentieel bij het navigeren door het aankoopproces in Spanje.

Duurzaamheid en Klimaatbeleid
Duurzaamheid is een toenemende prioriteit voor kopers in Spanje. De vraag naar off-grid woningen en eigendommen die zelfvoorzienend zijn in energie, vaak gevoed door zonne-energie, groeit. Toch is het belangrijk om aandacht te besteden aan energielabels en isolatie, vooral bij oudere, charmante woningen.

Conclusie
Voor Nederlanders die overwegen naar Spanje te verhuizen, is de huidige huizenmarkt een bron van veelbelovende mogelijkheden. De combinatie van een aantrekkelijk leefklimaat, lagere kosten van levensonderhoud en woningen, en een soepeler belastingregime maakt Spanje een steeds populairdere bestemming. Met een zorgvuldige planning en de juiste begeleiding kan de stap naar een nieuw leven in Spanje een verrijkende en succesvolle ervaring worden.

Tekst: redactie grenzenloos.nl

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads