De afgelopen jaren hebben verschillende kleine steden in Italië bekendheid verworven met de verkoop van huizen voor slechts € 1,-
In gemeentes met een enorme vergrijzing, leegloop, een kwakkelende economie en vervallen huizen was dit de prikkel om Italiaanse dorpen nieuw leven in te blazen. Voorwaarde bij de aankoop is wel een renovatieverplichting.

Een bekend voorbeeld is Sambuca op Sicilië, waar 2 jaar geleden 16 eigendommen werden geveild en allemaal werden verkocht. Andere dorpen zoals Mussomeli en Zungoli volgden het voorbeeld van Sambuca.

Ook Hollywood heeft dit soort dorpjes ontdekt. De Amerikaanse actrice Lorraine Bracco investeerde in één van Sambuca’s huizen en restaureerde het pand voor de tv-serie “My Big Italian Adventure”.

Om het proces te versnellen, biedt het stadsbestuur van Troina (Sicilië) renovatiesubsidies aan tot € 15.000,- aan degenen die besluiten zich permanent in het stadje te vestigen.
Degenen die geïnteresseerd zijn in het verwerven van onroerend goed in Troina, moeten een plan voor hun renovatieproject voorbereiden voor het stadsbestuur.

Bovendien lokt het zuiden van Italië buitenlanders met gunstige belastingregimes (non-dom-regimes). Het gaat om de volgende groepen: buitenlandse gepensioneerden, professoren, onderzoekers, afgestudeerden met een academische graad, managers en werknemers met bijzondere kwalificaties en specialisaties en ondernemers.
Voorwaarde is wel dat buitenlanders resident worden in het zuiden van Italië.

Heeft u ook plannen om zich in Italië te vestigen en/of er een (tweede) huis te kopen ? Maar hoe pakt u zo iets aan en waar te beginnen ? Lees er alles over in het handboek Wonen en kopen in Italië.

Tekst: Peter Gillissen
Foto:  Roman Kraft

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads