Wacht niet tot het laatste moment met het erkennen van je Nederlandse diploma’s. Onderschat niet hoe lang dit kan gaan duren! De wachttijd in Nederland moet je immers optellen bij de wachttijd in je land van bestemming. 

Om in behandeling genomen te worden moeten alle diploma’s gelegaliseerd zijn: dit doet de DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs, voor je. Pas als je diploma gelegaliseerd is kan je de aanvraag voor erkenning ervan indienen. 

De aanvraag voor erkenning van diploma’s uit het Hoger Onderwijs loopt via de Nuffic in Den Haag. Zij kunnen veel voor je betekenen maar helaas niet alles uit handen nemen. Je zal ook zeker terug moeten naar je onderwijsinstelling om daar beschrijvingen van je vakkenpakket, omzetting van je cijferlijst e.d. te verkrijgen. 

Vraag bij de desbetreffende afdeling van het ministerie van onderwijs van je land van bestemming aan welke documenten vertaald moeten worden. Dit moet altijd door een beëdigd vertaler gebeuren dus houd ook hier rekening met tijd (en kosten). 

Heb je eenmaal alle benodigde documenten, gelegaliseerd en vertaald, ingediend dan is het wachten op de erkenningscommissie in je land van bestemming. En dat kan een lange zit worden, geloof me. In mijn geval was dit anderhalf jaar!! Daarom: begin hier zo vroeg mogelijk mee en gebruik de onvermijdbare wachttijd bij het ministerie om andere zaken te regelen. Dat maakt het wachten veel draaglijker!

Foto van Andrea Piacquadio via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads