Denemarken is het eerste EU-land dat alle binnenlandse coronabeperkingen heeft opgeheven. Na exact 548 dagen van maatregelen om de verspreiding van het virus te beperken, zijn alle beperkingen nu opgeheven. Uitsluitend aan de grens moet nog (door buitenlanders) een QR-code of negatieve zelftest getoond worden.

De terugkeer naar ‘het oude normaal’ is geleidelijk gegaan. Sinds 14 augustus was het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer al niet meer verplicht. Twee weken later gingen nachtclubs weer open, werd het maximum aantal deelnemers voor openbare bijeenkomsten opgeheven en was het niet langer verplicht om een vaccinatiebewijs of negatieve test te hebben voor kapper, sportscholen, sportwedstrijden of restaurantbezoek.

Afstand houden wordt nog wel aanbevolen, maar is geen verplichting meer. Een digitaal bewijs van vaccinatie is nu niet langer nodig bij het betreden van evenementen. Het dragen van een mondkapje is overigens nog wel verplicht op luchthavens.

Meer dan 80% van alle inwoners van boven de 12 jaar hebben twee vaccinaties gehad, waardoor de Deense regering Covid-19 niet langer als een ‘maatschappelijk kritieke’ ziekte zegt te beschouwen, maar als een ‘gewone gevaarlijke ziekte’.

Volgens de Deense minister van Volksgezondheid, Magnus Heunickeis, is de epidemie onder controle, alhoewel hij wel waarschuwt dat de regering zal optreden indien dat op een later tijdstip opnieuw nodig is.

Foto: Sean Kuriyan

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads