Van veel Oost-Europese landen kennen de meeste mensen alleen de hoofdstad, de badplaatsen of een enkele stad vanwege een historische gebeurtenis. De Hongaarse stad Debrecen is voor veel Nederlanders ook zo’n grote onbekende. Maar waarom eigenlijk?

De stad Debrecen, gelegen in het oosten van Hongarije, dicht bij de Roemeense en iets verder van de Oekraïense grens, is een belangrijke culturele en economische hub van het land. Met meer dan 200.000 inwoners is het de op een na grootste stad van het land en trekt het jaarlijks duizenden toeristen aan.

De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en heeft een aantal prachtige historische gebouwen en monumenten, waaronder de Grote Kerk, het Reformatie Museum en het Déri Museum. Ook heeft de stad een levendig cultureel leven met tal van theaters, concertzalen en festivals, waaronder het jaarlijkse Debrecen Flower Festival.

De economie van Debrecen is sterk gevarieerd en omvat sectoren als landbouw, industrie, toerisme en dienstverlening. Het is ook de thuisbasis van een aantal belangrijke universiteiten en onderzoeksinstellingen, waaronder de Universiteit van Debrecen en het Agricultural Research Institute.

De Chinese batterijfabrikant Catl gaat de grootste batterijfabriek van Europa bouwen in Debrecen. Met het project is een investering van 7,3 miljard euro gemoeid. De fabriek gaat werk leveren aan 9000 arbeiders.

Debrecen is ook een belangrijk transportknooppunt, met een internationale luchthaven en een uitgebreid weg- en spoorwegennetwerk. Dit maakt het gemakkelijk voor bezoekers om de stad te bereiken en te verkennen.

Kortom, Debrecen is een fascinerende en levendige stad met een rijke geschiedenis, een bloeiende economie en een bruisend cultureel leven. Het is zeker een bezoek waard voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis, cultuur en economie van Hongarije.

Tekst en foto’s: Eric Jan van Dorp

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads