Emigranten omarmen Spanje onder andere voor het warme klimaat. Maar soms kan de warmte wel extreme vormen aannemen. En het lijkt elk jaar nog wat warmer te worden, in de zomers vooral. Zo rond deze tijd (half juli) ligt het hoogtepunt als het gaat om zonneschijn.

De zonnigste dag van het jaar in Spanje valt gemiddeld op 15 juli, gevolgd door 11 juli en 18 juli. Deze conclusie is gebaseerd op gegevens verzameld van ongeveer zeventig weerstations op het vasteland en de eilandengroepen Balearen en Canarische Eilanden. Deze stations houden gegevens bij over de dagelijkse zonuren.

Hoewel de start van de zomerzonnewende theoretisch gezien de dag met de meeste uren daglicht is, is het niet noodzakelijk de dag met de meeste zonneschijn. In werkelijkheid blijkt dat de dag met de meeste zonneschijn in Spanje meestal in juli valt. Dit komt doordat er doorgaans weinig bewolking is in het grootste deel van Spanje in juli, terwijl de dagen nog steeds lang zijn.

De atmosferische situatie speelt een belangrijke rol bij het aantal uren zonneschijn. Hoewel de dag met theoretisch de meeste zonuren gelijk loopt met de wisseling van het astronomisch seizoen, kan bewolking het aantal uren zonneschijn verminderen. In juli is er echter doorgaans weinig bewolking in Spanje, waardoor de zon volop kan schijnen.

Over het algemeen lijkt het erop dat hoe noordelijker en oostelijker je gaat, de zonnigste dag later plaatsvindt. In delen van het zuidoosten valt de zonnigste dag bijvoorbeeld in de tweede helft van juni. In de Guadalquivir, het zuidelijk plateau en de Ebro-regio gebeurt dit in de eerste helft van juli. In het oostelijke Cantabrische gebied, het noordelijke plateau en delen van het Middellandse Zeegebied valt de zonnigste dag meestal in de tweede helft van juli. Er zijn ook specifieke plaatsen waar de eerste en tweede week van augustus de zonnigste dagen zijn, zoals Ourense, Gran Canaria en Gijón.

Het klimaat in Spanje is over het algemeen aangenaam, met warme zomers en milde winters. Het land heeft een mediterraan klimaat, wat betekent dat de zomers warm zijn en de winters mild. Het is belangrijk om rekening te houden met het klimaat en de weersomstandigheden bij het overwegen van een verhuizing naar Spanje.

Daarnaast is het goed om te weten dat Spanje ook te maken kan hebben met extreme hitte tijdens de zomermaanden. In juli 2022 was het bijvoorbeeld de heetste maand ooit op het Iberisch schiereiland, met temperaturen die de 45 graden overschreden. Hittegolven zijn geen uitzondering in delen van Spanje tijdens de zomer, met temperaturen die kunnen oplopen tot boven de 40 graden. Het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen de hitte en voldoende hydratatie te behouden tijdens deze periodes.

Tekst: Eric Jan van Dorp
Foto: Jared Rice via Unsplash

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads