Spaanse grootouders zijn nog altijd voor vele werkende ouders onmisbaar bij de opvang van de kinderen. Opa’s en oma’s in Zuid- Europa zijn over het algemeen jonger dan die in het noorden. Daarbij komt dat, vooral buiten de grote stedelijke gebieden, grootouders vaak bij een van hun kinderen thuiswonen. Omdat er geen geld is voor dure bejaardenhuizen maar ook uit traditie. En liefde.

Maar als je deze luxe niet tot je beschikking hebt? In Spanje zijn kinderen leerplichtig vanaf zes jaar. De Spaanse Staat biedt echter uitstekende leer- en opvangmogelijkheden voor de nog jongere kinderen. We hebben het dan over de ‘primer ciclo’ en ‘segundo ciclo’ oftewel eerste en tweede cyclus voor kinderen vanaf 0-3 en 3-6 jaar. Ideaal voorals je niet kan terugvallen op grootouders (die nu eenmaal in Nederland wonen) en er geen budget is voor dure kinderdagverblijven.

Voor kleine kinderen begint het onderwijs vaak in deze ‘guardería’, de crèche, die als voorloper van het verplichte kleuteronderwijs geldt. Deze eerste cyclus neemt weinig kosten met zich mee en maken vaak deel uit van een lagere school waarnaar je kind kan doorstromen.

Vooral voor buitenlandse kinderen is deze ‘guardería’ een uitstekende mogelijkheid om de kinderen te laten wennen aan hun nieuwe leven en basisvaardigheden in een Spaanse context te leren én om de nieuwe taal te leren. Letterlijk spelenderwijs zullen ze binnen niet afzienbare tijd vloeiend Spaans spreken en totaal geïntegreerd zijn in de nieuwe cultuur en omgeving.

Foto van Yan Krukau via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads