Hongarije, met zijn rijke historie en levendige cultuur, is ingedeeld in 19 provincies of ‘megyék’ in het Hongaars. Deze provincies zijn de bouwstenen van het land, elk met een unieke identiteit en bijdrage aan de Hongaarse natie. Van de bruisende straten van Budapest tot de serene heuvels van Zala, elke provincie biedt een blik op de diversiteit van Hongarije.

Overzicht van de provincies van Hongarije

Bács-Kiskun – Kecskemét
Baranya – Pécs
Békés – Békéscsaba
Borsod-Abaúj-Zemplén – Miskolc
Csongrád-Csanád – Szeged
Fejér – Székesfehérvár
Győr-Moson-Sopron – Győr
Hajdú-Bihar – Debrecen
Heves – Eger
Jász-Nagykun-Szolnok – Szolnok
Komárom-Esztergom – Tatabánya
Nógrád – Salgótarján
Pest – Budapest (hoewel Budapest een aparte administratieve eenheid is)
Somogy – Kaposvár
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Nyíregyháza
Tolna – Szekszárd
Vas – Szombathely
Veszprém – Veszprém
Zala – Zalaegerszeg

Alle provincies nader bekeken

Bács-Kiskun – Kecskemét
De provincie Bács-Kiskun, met Kecskemét als hoofdstad, staat bekend om zijn landbouw. Kecskemét zelf, met ongeveer 111.000 inwoners, is beroemd om zijn architectuur en fruitproductie, in het bijzonder de productie van abrikozenbrandewijn. Andere belangrijke steden in deze provincie zijn Baja en Kiskunfélegyháza.

Baranya – Pécs
Baranya, met Pécs als hoofdstad, is een provincie die bekend staat om zijn culturele erfgoed, inclusief een UNESCO Werelderfgoedlocatie. Pécs heeft ongeveer 145.000 inwoners en is beroemd om zijn keramiek en multiculturele geschiedenis. Andere noemenswaardige steden zijn Komló en Mohács.

Békés – Békéscsaba
Békéscsaba is de hoofdstad van de provincie Békés en is thuis voor ongeveer 62.000 mensen. De regio is bekend om zijn gastronomie, met name de Békéscsaba worsten. Gyula is een andere prominente stad, bekend om zijn thermale baden en kasteel.

Borsod-Abaúj-Zemplén – Miskolc
Miskolc, met ongeveer 157.000 inwoners, is de hoofdstad van Borsod-Abaúj-Zemplén en het industriële hart van Noord-Hongarije. De stad staat bekend om zijn zware industrie en nabijheid tot het Bükkgebergte. Eger, beroemd om zijn historische kasteel en wijnproductie, is ook een belangrijke stad in deze provincie.

Csongrád-Csanád – Szeged
Szeged, de ‘Stad van de Zon’, is de hoofdstad van Csongrád-Csanád en staat bekend om zijn paprikapoeder en de Szegediner Goulash. Met een inwonertal van ongeveer 162.000 is Szeged ook een educatief centrum met een prestigieuze universiteit. Hódmezővásárhely en Szentes zijn andere belangrijke steden, bekend om hun landbouw en lokale markten.

Fejér – Székesfehérvár
De provinciehoofdstad Székesfehérvár, met een inwoneraantal van ongeveer 98.000, heeft een rijke geschiedenis als de vroegere kroningsstad van de Hongaarse koningen. Fejér staat bekend om zijn landbouw en industrie. Dunaújváros, een belangrijke industriestad, staat bekend om zijn staalproductie.

Győr-Moson-Sopron – Győr
Győr, met meer dan 130.000 inwoners, is het economische en culturele hart van de provincie Győr-Moson-Sopron. De provincie is bekend om zijn auto-industrie, vooral door de aanwezigheid van een grote Audi-fabriek. Sopron, dicht bij de Oostenrijkse grens, is beroemd om zijn wijnproductie en historische architectuur.

Hajdú-Bihar – Debrecen
Debrecen, de op een na grootste stad van Hongarije met circa 200.000 inwoners, fungeert als het administratieve centrum van Hajdú-Bihar. Deze provincie is bekend om zijn spa’s en de Hortobágyi Nationaal Park, het grootste beschermde gebied in Hongarije. Andere steden zoals Hajdúböszörmény dragen bij aan de landbouwkracht van de regio.

Heves – Eger
Eger, met ongeveer 56.000 inwoners, is de hoofdstad van Heves en beroemd om zijn historische kasteel, thermale baden en Eger-wijn, vooral de ‘Egri Bikavér’. De provincie wordt gekenmerkt door zijn gemengde industrieën, waaronder landbouw, mijnbouw en wijnproductie.

Jász-Nagykun-Szolnok – Szolnok
Szolnok, met een bevolking van rond de 72.000, is bekend om zijn bruggen over de Tisza-rivier en een levendig cultureel leven. Jász-Nagykun-Szolnok is grotendeels een agrarische provincie, maar ook belangrijk voor de voedselverwerking en de chemische industrie.

Komárom-Esztergom – Tatabánya
Tatabánya, met een inwoneraantal van ongeveer 65.000, dient als centrum voor Komárom-Esztergom. Deze provincie is industrieel georiënteerd met een sterke mijnbouwsector. De historische stad Esztergom, de geboorteplaats van de eerste Hongaarse koning, is ook een trekpleister vanwege zijn basiliek en religieuze betekenis.

Nógrád – Salgótarján
Salgótarján, de hoofdstad van Nógrád met bijna 35.000 inwoners, is een mijnbouwstad. De provincie, een van de minder bevolkte, staat bekend om zijn ongerepte natuur en kasteelruïnes.

Pest – Budapest
Hoewel Budapest technisch gezien geen deel uitmaakt van de provincie Pest, dient het als het administratieve centrum. Pest is de meest bevolkte provincie en omvat verschillende grote steden zoals Érd en Szentendre, bekend om hun historische betekenis en culturele attracties.

Somogy – Kaposvár
Kaposvár is de hoofdstad van Somogy met ongeveer 66.000 inwoners en staat bekend om zijn culturele evenementen en theater. Balaton,het grootste meer van Centraal-Europa, ligt deels in deze provincie en is een beroemd toeristisch oord.

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Nyíregyháza
Nyíregyháza, met bijna 120.000 inwoners, is het centrum van deze landbouwrijke provincie. De regio staat bekend om zijn fruitteelt, in het bijzonder appels, en voor zijn traditionele Hongaarse ambachten.

Tolna – Szekszárd
Szekszárd, de hoofdstad van Tolna met rond de 34.000 inwoners, is beroemd om zijn wijnregio, vooral voor de rode wijn Szekszárdi. De provincie heeft een sterke landbouwtraditie en is ook bekend om zijn culturele festivals.

Vas – Szombathely
Szombathely, met een bevolking van circa 78.000, is de hoofdstad van Vas en staat bekend als een historische stad, die teruggaat tot de Romeinse tijd. De provincie is industrieel divers en heeft een sterke binding met naburige Oostenrijk.

Veszprém – Veszprém
Veszprém, met ongeveer 60.000 inwoners, wordt ook wel ‘de Stad van Koninginnen’ genoemd, vanwege de traditie dat de koninginnen van Hongarije hier gekroond werden. Het Balatonmeer is een belangrijke trekpleister binnen deze provincie.

Zala – Zalaegerszeg
Zalaegerszeg, met een inwoneraantal van bijna 60.000, is het centrum van Zala, een provincie bekend om zijn kuuroorden en thermaalbaden. De regio is ook een belangrijk landbouwgebied en heeft een sterke traditie in de voedselverwerking.

Samenvattend

De provincies van Hongarije zijn stuk voor stuk juwelen met elk hun unieke glans. Of het nu gaat om de bruisende stadslevens, de serene landelijke landschappen, de rijke historie of de culturele festiviteiten, elke provincie draagt op zijn eigen manier bij aan het kleurrijke mozaïek dat Hongarije is. Deze diversiteit is wat reizigers aantrekt en wat de bewoners (waaronder Nederlandse immigranten) met trots hun thuis noemen. Zo vormen de provincies niet alleen de geografische maar ook de culturele ruggengraat van het land.

Tekst: redactie Grenzenloos
Afbeelding: Wikimedia Commons
Foto: Photo by Matze Bob via Unsplash

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads