Zweden is een enorm land en ingedeeld in 21 afzonderlijke gebieden. Elke provincie, in het Zweeds “landskap” genoemd, heeft zo zijn eigen karakteristieken. Wie plannen heeft om te emigreren naar Zweden zal zich als eerste verdiepen in de verschillende regio’s. We zetten ze in dit artikel op een rijtje.

Een korte beschrijving van elk van de 21 provincies in Zweden:

1. Blekinge – Ligt in het zuiden van Zweden, staat bekend om zijn prachtige archipel en talloze meren. Het is ook de thuisbasis van Karlskrona, een UNESCO-werelderfgoed.

2. Bohuslän – Te vinden aan de westkust van Zweden, staat Bohuslän bekend om zijn rotsachtige kustlijn, duizenden eilanden en pittoreske vissersdorpjes.

3. Dalarna – Gelegen in Midden-Zweden, staat bekend om zijn prachtige bossen, meren en traditionele roodgeverfde huizen. Het is ook de thuisbasis van het beroemde Dala-paard.

4. Dalsland – Bekend als de merenprovincie van Zweden, heeft meer dan 4.000 meren en biedt uitstekende mogelijkheden voor buitenactiviteiten zoals vissen, wandelen en kanoën.

5. Gotland – Het grootste eiland van Zweden, staat bekend om zijn historische bezienswaardigheden, middeleeuwse kerken en prachtige stranden.

6. Gästrikland – Te vinden in Midden-Zweden, staat bekend om zijn bossen, meren en glooiende heuvels. Het is ook de thuisbasis van de stad Gävle, beroemd om zijn jaarlijkse kerstgeit.

7. Halland – Gelegen aan de westkust van Zweden, staat bekend om zijn lange zandstranden en het schilderachtige platteland. Het is ook de thuisbasis van de populaire zomerbestemming Halmstad.

8. Hälsingland – Gelegen in Midden-Zweden, staat bekend om zijn bossen, meren en tal van historische bezienswaardigheden, waaronder Hälsingegårdarna, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

9. Härjedalen – Gelegen in de hooglanden van Noord-Zweden, staat Härjedalen bekend om zijn prachtige bergen, meren en uitstekende mogelijkheden voor buitenactiviteiten.

10. Jämtland – Gelegen in het noorden van Zweden, staat Jämtland bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid, waaronder het nationale park Sarek en het skigebied van Åre.

11. Lapland – Is de grootste provincie van Zweden, staat bekend om zijn uitgestrekte wildernisgebieden, het prachtige noorderlicht en de traditionele Sami-cultuur.

12. Medelpad – Ligt in het noorden van Zweden, staat bekend om zijn prachtige kustlijn, historische bezienswaardigheden en tal van buitenactiviteiten.

13. Närke – Gelegen in Midden-Zweden, staat Närke bekend om zijn pittoreske landschap, historische bezienswaardigheden en de stad Örebro, met zijn indrukwekkende kasteel.

14. Skåne – Te vinden het zuiden van Zweden, staat bekend om zijn glooiende heuvels, zandstranden en prachtige landschap. Het is ook de thuisbasis van de stad Malmö.

15. Småland – Bekend als het land van de glasfabrieken, ligt in het zuiden van Zweden en staat bekend om zijn bossen, meren en talrijke glasfabrieken.

16. Södermanland – Gelegen in het oosten van Zweden, staat bekend om zijn prachtige archipel, historische bezienswaardigheden en de stad Nyköping.

17. Uppland – In het oosten van Zweden, staat bekend om zijn historische bezienswaardigheden, het schilderachtige platteland en de stad Uppsala, de thuisbasis van een van de oudste universiteiten van Zweden.

18. Värmland – Gelegen in het westen van Zweden, staat bekend om zijn prachtige bossen, meren en tal van buitenactiviteiten. Het is ook de thuisbasis van de stad Karlstad.

19. Västerbotten – Te vinden in het noorden van Zweden, staat Västerbotten bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid, waaronder het nationale park Vindelfjällen en de stad Umeå.

20. Västergötland – Gelegen in het westen van Zweden, staat bekend om zijn schilderachtige landschap, historische bezienswaardigheden en de stad Göteborg.

21. Öland – Is het op een na grootste eiland van Zweden, staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid, waaronder de lange zandstranden, de rotsachtige kustlijn en het Koninklijk Paleis van Borgholm, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Tekst: Eric Jan van Dorp
Foto:  Nick Seagrave via Unsplash

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads