Vele landen bieden speciale selectieprogramma’s aan geschoolde buitenlanders aan om vaak binnen een half jaar een verblijfsvergunning te krijgen. Canada is een van de landen waarin “skilled worker programs” geschoolde immigranten een mogelijkheid bieden versneld aan een permanente verblijfsvergunning te komen.

Geschoolde werknemers worden gekozen als permanente bewoners op basis van hun opleiding, werkervaring, kennis van Engelse en/of Franse taal en andere categorieën. Allemaal factoren die helpen om een succesvol leven op te bouwen in Canada.

Pas als je aan de minimumeisen voldoet (taal, werkervaring en opleiding) wordt je aanvraag bestudeerd op grond van factoren als je leeftijd, opleiding, ervaring, of je wel of niet een baanaanbod hebt, je talenkennis (Engels/Frans) en je aanpassingswaarschijnlijkheid. Je moet in deze fase minstens 67 punten krijgen om door te gaan naar de volgende ronde.

En deze volgende ronde is dus het Federal Skilled Worker Program.

Als je het gehaald hebt tot deze Express Entry Group wordt een ander puntensysteem gehanteerd om je aanvraag te beoordelen.  De hoogstgeplaatste kandidaten worden uitgenodigd om te solliciteren voor permanent verblijf.

De gemiddelde wachttijd is slechts zes maanden. Let op: de provincie Quebec hanteert een eigen selectiesysteem voor geschoolde werkers.  Voor meer informatie kijk naar: de website van de Canadese regering.

Foto van Kevin Malik via Pexels

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads