Voortdurend last van burenlawaai? Als Nederlander bent u niet alleen volgens een onderzoek van Eurostat. Wie op zoek is naar rust en stilte heeft gelukkig veel mogelijkheden binnen Europa.

Eurostat onderzocht in welke mate Europeanen last ondervinden van burenlawaai. Het Europees gemiddelde toont dat 17,3 procent wel eens last heeft van straat- of burenlawaai. Het verhaal wordt zeer interessant wanneer we de gemiddelden per land bekijken.

Nederland ligt met 26,6% ver boven het Europees gemiddelde – enkel Malta doet het slechter met 28,3%. Een rustige buurt is in Nederland dus moeilijk te vinden. Gelukkig zijn er in Europa wel heel wat mogelijkheden voor wie die rust wil opzoeken.

Inwoners van Noord-Macedonië (7,3%) hebben blijkbaar de rustigste buren. Met 8,2% kunnen ook Estland, Ierland en Kroatië trots zijn op hun stille buurten. Ook IJsland (11,1%) en Noorwegen (11,3%) doen het erg goed. Voor wie het niet te ver wil zoeken, is ook België een optie. Met slechts 16,0% van de inwoners die last heeft van straat- of burenlawaai doen ze het meer dan 10 procentpunten beter dan Nederland.

Bekijk op de kaart hoe rustig jouw droomland is:

Statista - burenlawaai in Europa
Het percentage van de bevolking dat straat- of burenlawaai ervaart
Bron: Statista

Tekst: Tasha Bollingh
Bron: Statista
Foto: Andrea Piacquadio

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads