Betekent dit daarom dat een emigratie in die gevallen op een mislukking uitloopt? Of dat emigreren naar dit fraaie land bij voor­baat geen goed idee is? Nee, natuurlijk niet. Iemand die een aantal ja­ren in het buitenland gaat wonen en daarna terugkeert naar Nederland is geen ‘mislukte emigrant’. Heel veel mensen wonen met veel plezier enkele jaren over de grens en keren daarna weloverwogen terug naar Nederland. De redenen daarvoor kunnen legio zijn: bijvoorbeeld omdat er kleinkinderen geboren worden waar men in de buurt wil wonen. Of dat iemand, nu men wat ouder is geworden, liever van Nederlandstalige zorg wil genieten. Of dat de droom van een aantal jaren in het buitenland wonen verwezenlijkt is.

Maar waarom besluiten zoveel Nederlanders om uiteindelijk toch terug te keren naar Nederland, en vanuit welke landen doen ze dat het vaakst?

Terug uit de zon: Spanje en het Verenigd Koninkrijk

Neem bijvoorbeeld Spanje, een populaire bestemming voor gepensioneerde Nederlanders die op zoek zijn naar zon en een ontspannen levensstijl. Na verloop van tijd missen ze toch vaak de efficiëntie van de Nederlandse gezondheidszorg of de nabijheid van hun kleinkinderen. En dan is daar ineens die beslissing om terug te keren naar de Hollandse nuchterheid en het gezellige straatbeeld. Het Verenigd Koninkrijk kent een soortgelijk verhaal. Met de onzekerheden na Brexit kiezen veel Nederlanders ervoor om terug te komen. Diep van binnen missen ze misschien wel die eenvoudige kop koffie in hun eigen keuken zonder gedoe over verblijfsvergunningen​

Duitsland en België: dichtbij, maar toch ver weg

Duitsland en België zijn al jaren de favoriete bestemmingen voor veel Nederlandse emigranten. De taalbarrière is minimaal en het is vaak maar een klein stukje rijden naar Nederland, wat het makkelijk maakt om ‘even’ te verhuizen. Toch blijkt ‘even’ soms langer te duren, totdat het gemis naar het oude vertrouwde polderlandschap te groot wordt. Vooral België ziet veel terugkeerders, vaak na het pensioen. Dan blijkt het toch makkelijker om de kleinkinderen in het echt te zien opgroeien dan via een schermpje​.

Waar minder terugkeer is: Scandinavië en Zwitserland

In landen als Zweden, Noorwegen en Denemarken blijven Nederlanders vaak langer hangen. Deze landen bieden een hoge levenskwaliteit, een uitstekende balans tussen werk en privé, en prachtige natuurlijke omgevingen. Het rustige levenstempo en de sociale voorzieningen maken het makkelijk om een thuis te vinden, zelfs als dat betekent dat de Nederlandse wortels wat dieper de grond in moeten. Zweden, bijvoorbeeld, staat bekend om zijn egalitaire samenleving en de sterke focus op gezinsleven en welzijn. Dit soort factoren maakt het moeilijker om het land te verlaten.

Ook Zwitserland heeft een sterke aantrekkingskracht op Nederlandse emigranten. De combinatie van een stabiele economie, hoge lonen en een uitstekende infrastructuur maakt dat weinig Nederlanders ervoor kiezen om weer terug te keren naar Nederland. Voor veel Nederlanders is het een plek waar ze hun professionele ambities kunnen waarmaken zonder de drukte van de grote steden die ze in Nederland soms ervaren. De mogelijkheid om binnen een uur van een drukke stad naar een serene bergomgeving te kunnen reizen, biedt een unieke leefstijl die je niet snel wilt opgeven​.

Waarom keert men terug?

Maar waarom keren mensen dan eigenlijk terug? De redenen zijn divers. Voor de een is het het verlangen naar familie, voor de ander zijn het praktische zaken zoals de gezondheidszorg of de pensioensvoorzieningen.

Remigreren is vaak een reis terug naar het vertrouwde, naar het gevoel van thuiskomen. En of dat nu is om weer in een ‘normale’ supermarkt je boodschappen te kunnen doen, om je oude vriendenkring op te zoeken, of gewoon omdat het gras in Nederland toch groener lijkt – de redenen zijn net zo gevarieerd als de mensen zelf. Wat de reden ook is, remigratie blijft een bijzondere stap, een nieuwe start op bekend terrein.

Maar vergeet niet, een emigratie heeft je niet alleen een nieuwe kijk op de wereld gegeven, maar ook ervaringen die je voor altijd koestert. Het is een avontuur dat je horizon heeft verbreed, en zelfs als je weer terugkeert naar Nederland, blijf je een stukje van die nieuwe wereld met je meedragen – herinneringen die je nooit meer vergeet.

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van onze nieuwste uitgaves

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads