Nicaragua, land van water en vulkanen. In Nederland relatief onbekend. Ik krijg vaak de vraag: waarom Nicaragua? Hier zijn een aantal redenen waarom wij hier naartoe vertrokken zijn.

Lage kosten
Nicaragua is betaalbaar: de kosten voor voedsel, energie en benzine zijn een stuk lager dan in het Westen. Je kunt hier elke dag ‘grass-fed’ steak en verse vis eten als je wilt.
Door de lage kosten heb je meer tijd en een hogere kwaliteit van leven.
Je kunt hier je eigen hutje bouwen, of in een riante villa wonen.

Agrarisch, hulpbronnen, voedselzekerheid
Nicaragua is een agrarisch land met veel hulpbronnen. Er is genoeg water en het land is vruchtbaar.
Er is veel vee, kippen, vers fruit en groenten.
Je kunt hier goed overleven, ook in tijden van schaarste en crisis.

Lage grondprijzen
Je hebt in Nicaragua de mogelijkheid om als buitenlander grond en/of huizen te kopen. De prijzen daarvan liggen een stuk lager dan in het Westen, waardoor je sneller debt-free kunt leven.
Je kunt hier ook makkelijker een homestead met permacultuur tuin opzetten en off-grid leven.
Al met al, een wat meer autonoom leven ligt meer binnen je bereik.

Makkelijk een verblijfsvergunning
Je kunt relatief makkelijk een verblijfsvergunning krijgen, als investeerder or pensionado. Of je blijft toerist, dan geniet je dezelfde voordelen als resident. Je reist dan steeds even naar Costa Rica om je toeristenvisum te verlengen.

Homeschooling
Officieel is homeschooling niet toegestaan, maar veel buitenlanders doen het wel. Je kunt je kind ook online inschrijven bij een school; dat mag ook. Wij vinden de vrijheid om te kunnen homeschoolen belangrijk: je kunt hier zelf je keuze maken en ook daarin autonoom zijn.

Kleine overheid
Er zijn minder regels, je hebt bijna geen vergunningen nodig om te kunnen werken, ondernemen en wonen. Je kunt daardoor vrij ondernemen. Er liggen veel kansen voor ondernemers: toerisme, vastgoed en detailhandel bijvoorbeeld.

Lage belastingen
De belastingen liggen hier een stuk lager dan in het Westen, en zijn ook niet zo talrijk.
Je betaalt inkomstenbelasting als je hier geld verdient, en onroerend goed belasting als je een huis of grond hebt. Ook nog overdrachtsbelasting als je een huis of stuk grond koopt.
Al deze belastingen zijn zeer laag in vergelijking met die in Europa of Noord Amerika.

Traditionele gemeenschap
Mannen zijn mannen, vrouwen zijn vrouwen. De maatschappij is traditioneel. Men is wel ruimdenkend, maar op een gezonde manier. Kinderen worden niet blootgesteld aan een verwarrende ideologie.
Men leeft met familie en is Christelijk (de meesten). Mensen nemen het leven zoals het is en helpen elkaar. Kinderen horen er ook bij; kinderen zijn heel belangrijk in de Nicaraguaanse samenleving.
Je kunt op allerlei manieren investeren in Nicaragua: in sigaren, koffie, teak, grond, huizen, detailhandel, toerisme, horeca, agrarisch bedrijf

Veiligheid
Nicaragua is het veiligste land van Midden-Amerika. Er zijn hier geen gangs en kartels. Er is bijna geen geweld. Er is wel diefstal; daarom moet je goed op je spullen letten en je huis beveiligen.

Klimaat
Nicaragua heeft een fantastisch klimaat, het hele jaar door. Elke dag zon! Het kan warm zijn, en het regenseizoen kan heftig zijn. Het is wel heel groen tijdens het regenseizoen, dat is prachtig. In het Noorden is het koeler; daar zitten ook buitenlanders. Het is daar het hele jaar door lente.

Investeringsmogelijkheden
Nicaragua is aan het boomen; er zijn veel mogelijkheden om te investeren. In koffie, sigaren, teak, vastgoed en koeien, bijvoorbeeld. In San Juan del Sur zijn de prijzen aan het stijgen: steeds meer mensen ontdekken dit paradijs en ontdekken dat het hier veiliger, ongerepter en goedkoper is dan bijvoorbeeld in Costa Rica.

Al met al voldeed Nicaragua aan al onze criteria, en het valt na 2,5 jaar nog steeds niet tegen. Het land heeft zo zijn nadelen, maar die vallen voor ons in het niet bij de voordelen. Lees meer over ons avontuur op onze website.

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van onze nieuwste uitgaves

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads