Uit de explosief gestegen bezoekersaantallen van Grenzenloos.nl is af te leiden dat de animo om over de grens te gaan wonen groter is dan ooit. Wij zetten voor u 5 goede redenen op een rijtje waarom veel Nederlanders in 2022 plannen zullen maken om het land te verlaten.

Explosief gestegen huizenprijzen
Al enkele jaren stijgt de prijs van koopwoningen explosief, zo’n 15 tot 20 procent per jaar. In het laatste kwartaal van 2021 zelfs met 20,7%, in sommige delen van het land zelfs 25%. De gemiddelde prijs van een koopwoning is op dit moment 438.000 euro! De verwachting is dat de prijsstijging in 2022 onverbiddelijk doorzet. Ter vergelijking: de gemiddelde huizenprijs in Belgie is 225.000 euro en in Duitsland 244.000 euro, dat is dus bijna de helft van de gemiddelde woningprijs in Nederland.

Woningnood
Er is op dit moment een accuut tekort van circa 300.000 woningen. Dit tekort zal niet binnen een paar jaar zijn opgelost, zeker nu het immigratiecijfer al maandenlang spectaculair oploopt (in september alleen al ruim 39.000 nieuwe immigranten die zich bij een gemeente registreerden). Daarnaast is er een groot tekort aan personeel in de bouw en zijn de bouwkosten het laatste jaar enorm gestegen.

Overbevolking
In 1945 telde Nederland 9 miljoen inwoners. In 2000 was dit opgelopen tot bijna 16 miljoen. Op dit moment staat de teller al bijna op 18 miljoen inwoners. Elke 10 jaar komen er dus ruim een miljoen inwoners bij, zo’n 100.000 per jaar. In 2021 nam dit aantal zelfs toe met 118.000 inwoners (Bron: CBS 4 jan 2022). Dit is dit is dus zelfs een versnelling van 18% op het gemiddelde. Nederland is dan ook met afstand het dichtstbevolkte land van Europa, met alle nadelen van dien.

Gebrek aan rust en ruimte
De toenemende overbevolking is een aanslag op de rust en ruimte in Nederland. Op een zonnige dag staan alle toegangswegen naar de kust verstopt en lopen we in rijen te wandelen in de steeds schaarsere bossen en natuurgebieden. Standaard wordt elke werkdag ontsiert door honderden kilometers file woon-werkverkeer.

Dalende koopkracht
Hoewel de omvang van de economie jaar op jaar groeit, zien de meeste werkenden en gepensioneerden dit vrijwel nooit terug in de portemonnee. Prijzen van consumptiegoederen stijgen ongekend snel, dat is weliswaar niet alleen hier, maar Nederland spant op veel vlakken wel de kroon. Zo is bijvoorbeeld de benzineprijs nergens ter wereld (behalve Hongkong) zo hoog als in Nederland. In de ons omringende landen is benzine per liter dubbeltjes goedkoper.
In december 2021 bedroeg de inflatie maar liefst 6,4% (Bron: CBS 7 jan 2022). Een voorzichtige schatting (Bron: Rabobank 4 jan 2022) is dat de prijzen in 2022 minimaal 3,8% zullen stijgen, terwijl de lonen er maximaal 1,2% op vooruit gaan. Met andere woorden: de koopkracht daalt dit jaar minimaal met zo’n 2,6%. Maar kijken we naar het inflatiecijfer van december(6,4%), dan zou het zelfs nog veel ongunstiger kunnen uitpakken.

Zowel Push als Pull factoren spelen een rol
Onthoud wel dat push factoren (zaken die negatieve energie geven) op zich niet voldoende zijn voor een geslaagde emigratie. In uw persoonlijke rijtje zult u ook voldoende pull factoren (zaken die juist positieve energie genereren) moeten hebben. Denk daarbij aan: zin in verandering, een zakelijke uitdaging, de lokroep van avontuur, een gedroomde woonomgeving, kansen voor de kinderen, willen wonen in een ander klimaat, etc.

Hoe pak je een emigratie aan?
Een geslaagde emigratie vergt een gedegen voorbereiding. Wij raden u daarom het allesomvattende stap-voor-stap-handboek Succesvol Emigreren aan, met 256 pagina’s vol informatie een absolute aanrader voor iedereen met beginnende of gevorderde emigratieplannen. Al heel veel landverhuizers begonnen hun avontuur met deze ‘bijbel voor emigranten’. En… alleen deze week met €5 korting!

© 2024 Grenzenloos - Design & realisatie door Webheads